Ombudsman zřídí novou linku. Pro děti

01.04.2012 16:40

Podobně, jako se dospělí Češi radí v Brně o svých problémech s úřady či státními institucemi, se budou moct české děti svěřovat ombudsmanovi se svými potížemi ve škole i v rodině. Český veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský společně s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Monikou Šimůnkovou hodlají otevřít úřad i dětem.

Ombudsman zřídí novou linku. Pro děti
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Dětské ombudsmany mají v řadě zemí Evropy, například i na Slovensku. Mají dohlížet i na to, aby si úřady nepletly práva dětí s právy "silnějších", tedy rodičů. "Ombudsman se rozhodl, že na svých webových stránkách vytvoří sekci určenou dětem, kde jim přístupnou formou vysvětlí, jak a s čím se na něj mohou obracet, co pro ně může udělat a co se bude dít s jejich dotazem či "podnětem" k šetření, pokud se na něj obrátí," řekla serveru Aktuálně.cz mluvčí českého ombudsmana Iva Hrazdílková.

Děti mohou žádat ombudsmana o pomoc i dnes

Myšlenku zřízení dětského ombudsmana prosazovala od svého vstupu do funkce vládní zmocněnkyně Šimůnková. "Výbor pro práva dětí Rady vlády pro lidská práva už přijal usnesení, na základě kterého se vydefinovalo, co by měl dětský ombudsman dělat," řekla Aktuálně.cz Šimůnková.

I děti se už dnes mohou na ombudsmana obracet a prý se tak i děje. Málo se o tom ale ví. Například na Slovensku má ombudsman právě své speciální stránky určené pro děti. Napovídá to nejen podoba stránek, které ilustrují dětské kresby, ale i to, že strohý úřední jazyk v odkazech na webu pro dospělé nahrazuje citlivé oslovení, tykání a dětsky nekomplikovaná vysvětlení, která mají vzbudit důvěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…