Omluvte se mi! Babiš tahá bombu na Pekarovou a jiné nepřátele

31.03.2022 14:07 | Ze sítí

Obžaloba v kauze ekologické katastrofy na Bečvě nesměřuje k chemičce z Agrofertu, ale k společnosti z Rožnova, na kterou od počátku ukazovala Česká inspekce životního prostředí. Andrej Babiš, kterého opozice obviňovala, že jako premiér znemožňuje objektivní vyšetření, to široce komentuje na svém twitteru, kde předkládá vývoj celé kauzy.

Omluvte se mi! Babiš tahá bombu na Pekarovou a jiné nepřátele
Foto: Vít Hassan
Popisek: Andrej Babiš pronáší projev na volebním sněmu hnutí ANO.

„Bečva? Nepřekvapuje mě to. Indicie, že je to Energoaqua, jsme všichni měli hned po havárii v září 2020. Místní si vždycky řeknou pravdu a v Čechách se všechno vykecá,“ poznamenal expremiér. Teď je prý zvědav na reakci opozičních politiků, kteří z Bečvy dělali předvolební kauzu a chtěli svolávat mimořádnou Sněmovnu.

Připomíná i roli Deníku Referendum, který se několik týdnů kauze věnoval investigativně a mimo jiné tvrdil, že za otravu nemohou kyanidy, ale fenoly, když zjistil, že v chemičce Agrofertu DEZA byl ten den hlášen jejich únik.

Babiš připomněl některé mimořádně povedené akce tehdejší opozice, třeba poslanecké aktivity Petra Gazdíka nebo video Markéty Pekarové Adamové, natáčené přímo před areálem DEZA. Paradoxně den poté, co obviněná rožnovská chemička měla další únik.

 

 

Třetí pak nastal na začátku prosince, den poté odpovědný zaměstnanec spáchal sebevraždu. Jak Babiš podotýká, opozice pak naznačovala, že za jeho smrt může Agrofert.

V lednu opozice požadovala, aby GIBS přezkoumal jak policie nehodu vyšetřovala a soudní znalec Klicpera byl vláčen bahnem, když po provedeném pokusu ukázal na chemičku z Rožnova.

V únoru Deník Referendum opět ukazoval na DEZU, tentokrát tvrdil, že objevil novou výpusť do Bečvy, na kterou měla být fabrika z Valašského Meziříčí napojena.

 

 

V dubnu Sněmovna zřídila zvláštní vyšetřovací komisi, ačkoliv ještě nebylo ukončeno policejní vyšetřování. Do komise se nechala zvolit Markéta Pekarová Adamová a také regionální poslanci Gazdík, Blaha a Jurečka.

Poté, co policie obvinila rožnovskou společnost a jejího majitele, začal v srpnu politik TOP 09 a vědecký pracovník Jakub Hruška provádět na Bečvě jakýsi vlastní pokus se solí, který měl zpochybnit posudek znalce Klicpery.

Koncem září, několik dní před volbami, publikovala svou zprávu sněmovní vyšetřovací komise, která kritizovala zasahující složky, hlavně Českou inspekci životního prostředí.

Vyšetřování ale běželo dál a nyní padla obžaloba. Majiteli rožnovské chemičky hrozí až pět let.

„Takže další bublina splaskla,“ konstatuje stínový premiér.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…