Omluvte se za odsun, ozval se šéf slezských Němců ze sjezdu landsmanšaftu

23.06.2013 18:07 | Zprávy

Šéf slezských Němců Rudi Pawelka údajně vyzval Polsko a Českou republiku k omluvě a odškodnění za vysídlení po 2. světové válce. Agentura DPA tvrdí, že Pawelka dnes požadavek vznesl na sjezdu landsmanšaftu vysídlených slezských Němců v Hannoveru.

Omluvte se za odsun, ozval se šéf slezských Němců ze sjezdu landsmanšaftu
Foto: Redakce
Popisek: Vlevo poválečný odsun Němců, na pravo Židé v koncentračním táboře

Dnešní Pawelkův projev na sjezdu v dolnosaské metropoli byl s napětím očekáván, protože předem pronikly informace, že by měl být protipolsky laděný. Kvůli tomu odstoupili někteří členové vedení krajanského sdružení a svou účast na sjezdu zrušili zástupci dolnosaské vlády a zemského sněmu.

"Jednostranně se usmiřujeme, to dlouhodobě nic nepřináší," prohlásil Pawelka. Trvalé usmíření podle něj předpokládá uznání vyhnání. Zatímco připomínání teroru nacistického režimu je všudypřítomné, připomínka vysídlování se podle něj vytrácí. "Copak si miliony nevinných obětí nezaslouží důstojnou vzpomínku? Jsou kolektivně vinni?" tázal se Pawelka.

"My jsme se omluvili mnohokrát," řekl. Zároveň uznal, že ze strany Polska zaznamenal "první kroky k opravdovému usmíření" a naplňování německo-polské dohody o sousedství z roku 1991. Tato dohoda předpokládá podporu péče o kulturní identitu Němců odsunutých z Polska a německé menšiny v Polsku. O potřebě napravit utrpení a bezpráví hovořil také jeho zástupce Christian Kuznik. "Nezříkáme se práva na vlast, ať je pojato jakkoli," prohlásil Kuznik. Vysídlování podle něj nelze odůvodňovat válkou, stejně jako vinu Němců a samotných vysídlenců.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…