Omnipol se brání: CASY jsou skvěle vybavené, nejen natřené na zeleno

19.06.2012 21:46

Společnost Omnipol se rozhodla na tiskové konferenci vyjádřit ke spekulacím, které se v poslední době objevily kolem nákupu letadel CASA pro českou armádu v roce 2009. O případu se začalo mluvit minulý týden, když policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové.

Omnipol se brání: CASY jsou skvěle vybavené, nejen natřené na zeleno
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Společnost Omnipol vystupovala v údajně předražené zakázce jako zprostředkovatel. O její roli se spekulovalo i vzhledem k tomu, že majitel společnosti Richard Háva je často spojován s ministrem financí a stranickým kolegou Parkanové Miroslavem Kalouskem.

Omnipol  se již dříve ohradil proti analýze společnosti American Appraisal, podle které stát utrpěl předražením zakázky na nákup letadel CASA škodu 658 milionů. Nyní společnost požaduje, aby stát zveřejnil posudek American Appraisal. Podle něj není možné vést seriózní debatu o ceně zakázky, pokud není zřejmé, jakou metodikou byla cena vypočtena.

Pochybný posudek od Američanů

Generální ředitel Omnipolu Michal Hon napadl především prohlášení šéfa American Appraisal, zveřejněné v MF DNES, ve kterém přiznal, že při výpočtu vycházeli z ceny civilní verze letounu CASA C295. Ta přitom podle ředitele Hona vůbec neexistuje, neboť typ C295 je čistě vojenským strojem.

Popřel informaci týdeníku Respekt, podle kterého byla cena zakázky předražena o 890 milionů.  Rovněž popřel údaje ParlamentníchListů.cz, že cena byla předražena o miliardu. Cena podle zástupců Omnipolu odpovídá typu stroje i stupni vybavení. České letouny CASA prý mají špičkové vybavení, což pochopitelně navýšilo jejich cenu. Stejný argument používalo Ministerstvo obrany i v případě transportérů Pandur.

Omnipol rozhodně odmítá spekulace některých médií, že CASY pro českou armádu jsou pouze „civilní letadla natřená na zeleno.“ V takovém případě by podle ředitele Hona nemusel Omnipol žádat o vývozní povolení na vojenskou techniku. Připomněl rovněž, že španělské stroje CASA předčí italské konkurenční letouny Spartan především v ekonomice provozu, čímž armáda dlouhodobě ušetří. 

Šéf Omnipolu na tiskové konferenci rovněž uvedl, že nikdy nejednal s ministryní Parkanovou. „Neměl jsem důvod jednat s takto vysoko postaveným politikem. Mými partnery byli náměstek pro vyzbrojování Kopřiva, nebo šéf sekce Staněk,“ uvedl.

Na dotaz redaktora týdeníku Respekt, proč nebyly zveřejněny části smluv o koupi letounů CASA, odpověděl, že to není možné. V současné situaci si prý španělští prodejci nepřejí zveřejňovat cenu zakázky. Dopis, v němž by byl tento požadavek uveden, však Omnipol prý předložit nemůže. Aktivitu Ministerstva obrany v této věci označil jako nadstandardní.

Generální ředitel Hon se rovněž distancoval od Richarda Hávy. Ten prý nemá na chod Omnipolu žádný vliv. „Je pouze otcem dvou našich majoritních akcionářů," objasňuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…