Onderka položil u Tvarůžkové „zásadní otázku“: Proč dává Babiš přednost bankám před občany?

16.04.2019 21:30

Česká vláda hledá cesty, kde vzít na všechny sliby a závazky, které si sama vytvořila. Návrhy na vyšší zdaňování však dělí koalici, hnutí ANO navíc slibovalo, že lidem daně zvyšovat nebude. Do úterního pořadu Interview na ČT24 přijal pozvání první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Moderátorka Zuzana Tvarůžková se ptala na to, kdo se bojí zvýšit daně bankám a jaké dopady bude mít jejich případné zvýšení na klienty.

Onderka položil u Tvarůžkové „zásadní otázku“: Proč dává Babiš přednost bankám před občany?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Onderka

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že kvůli zdanění bank se scházet se sociálními demokraty nehodlá. Tvarůžkovou zajímalo, proč si Onderka myslí, že je premiiér takto odmítl. „Asi měl špatnou náladu,“ uvedl první místopředseda ČSSD s tím, že Babišovi stejně nezbude nic jiného, než se s ČSSD setkat.

„Pokud Babiš bude řešit schválení rozpočtu v prosinci, tak bude muset se sociální demokracií jednat,“ zdůraznil a dodal, že nyní jednání probíhají na úrovni ministryně financí. „Věřím, že brzy se dopracujeme i k jednání s premiérem,“ je si jistý Onderka.

Babiš říká, že rozpočet se nemá řešit salámovou metodou; právě v této souvislosti to proto nevypadá, že má daň týkající se bank jeho podporu. „Možná se o tom premiér nebude chtít bavit, ale bude muset,“ zopakoval Onderka. „Otázka, nad kterou je asi třeba se zamyslet, je, proč Andrej Babiš dává přednost bankám před občany,“ podotkl.

Ještě podstatnější je podle Onderky to, že zdanění aktiv jednotlivých bank je podle jeho názoru velice důležité. Upřesnil, že do rozpočtu to může přinést částku až kolem čtrnácti miliard korun. „Je potřeba si uvědomit, že bankovní sektor měl za poslední rok zisk více než 82 miliard korun. Tohle je částka, kterou si normální člověk, který chodí do práce, nedokáže představit,“ doplnil.

A pro lepší představu začal přepočítávat „Každou minutu tyto banky vydělávají zhruba 154 tisíc korun. To je nepředstavitelné. Nevidím sebemenší důvod, proč nenastavit právě toto zdanění,“ uvedl Onderka.

Přislíbil, že přijdou s návrhem, který bude jasně sktrukturován. „To znamená, že to půjde od těch bank, které mají nejnižší aktiva, až po banky, které mají nejvyšší aktiva, a budou zde samozřejmě rozdíly v procentním zdanění,“ poznamenal Onderka a dodal, že uvidí, co jim na to řekne ministryně financí a sám premiér. „My když říkáme, že chceme nějaké věci, které mimo jiné jsou v koaliční smlouvě, tak dáváme i návrhy, kde vzít tyto finanční prostředky,“ připomněl.

Odpůrci často používají jako hlavní argument, že to vše se ale odrazí v cenách pro klienty bank. Zde však první místopředseda ČSSD vidí jen malé riziko, že by to tak skutečně bylo. „To riziko je malé. Oni se hodně dívali na to, že bychom chtěli zdanit zisk bank jako takový. Znovu zdůrazňuji, že se bavíme o aktivech v těchto bankách. A je to o tom, že tu finanční zátěž budou mít ty s menšími aktivy menší, než ty s většími. To následně zvýší konkurenceschopnost daného prostředí,“ myslí si Onderka. „Nemyslím si, že by banky při zisku, který mají v Česku, převedly ty náklady okamžitě na klienty,“ míní Onderka.

Moderátorku proto zajímalo, jestli o tomto nápadu se zástupci českých bank vůbec už hovořili, aby si mohli skutečně být tak jistí, že se banky nezachovají tak, že to nakoenc započítají na vrub svým klientům. „Nebavil jsem se o tom se zástupci z bank,“ začal se Onderka usmívat. „Samozřejmě jakákoliv restrikce a jakékoliv zdanění a cokoliv, co jim odebere i jen korunu z jejich zisku, tak budou banky proti,“ uvedl s tím, že se o tom raději bavil s odborníky z ekonomického spektra.

„Ja si myslím, že náš nápad je věc, která je pozitivní, může přinést opravdu nemalé finanční prostředky. Nemáme záruku toho, že se to ve službách pro klienty neodrazí, ale záruku nemáte v ničem,“ shrnul Onderka, který je přesvědčen, že konkurenční prostředí tuto otázku dokáže nakonec samo dobře zpracovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …