Onderka překvapil: V ČSSD je to rozdělené mnohem více, než si myslíte

28.04.2018 10:33

Nový místopředseda ČSSD Roman Onderka serveru Seznam zprávy.cz před sobotním jednáním výkonného výboru strany prozradil, že sociální demokracie není rozdělena na dva tábory, odpůrce a zastánce spolupráce s premiérem Andrejem Babišem, ale hned na tři tábory.

Onderka překvapil: V ČSSD je to rozdělené mnohem více, než si myslíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Onderka

Volby do Poslanecké sněmovny proběhly před více než půlrokem a Česko stále nemá stabilní vládu, která by se těšila důvěře dolní komory Parlamentu. Hlavním vyjednavačem a tedy i hlavním strůjcem této situace je vítěz voleb a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Tu by chtěl jednat s ODS, tu vidí jedinou možnost ve spolupráci s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a s komunisty.

Místy poněkud nečitelně se však chová i sociální demokracie, když ani půl roku po volbách neví, zda chce vstoupit do koalice s Babišem, či nikoliv. Nový místopředseda ČSSD Roman Onderka váhání sociálních demokratů vysvětlil tím, že je strana rozdělená hned na tři tábory.

„Já bych to asi rozdělil na tři skupiny. Ta první skupina jsou lidé, kteří mají zkušenosti z toho bývalého čtyřletého období fungování v Poslanecké sněmovně, potažmo ve vládě s Andrejem Babišem. A tam je ta naštvanost, ta nedůvěra. Možná i věci, které jsou v osobní rovině,“ uvedl Onderka.  

Vedle této skupiny prý stojí tábor, který si už konečně přeje funkční vládu. I za cenu toho, že v ní bude sedět trestně stíhaný premiér Babiš. „Ať je v té republice klid, ať můžeme pracovat,“ pokračoval v popisu situace Onderka.

A pak je tu třetí skupina, která by si přála vládu bez Babiše. Ať už proto, že je stíhán v kauze Čapí hnízdo, nebo kvůli jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Ale vládě bez Babiše už by se nebránili.

Pokud jde o samotného Onderku, tak ten ve spolupráci s Babišem nevěří, má obavy, že by nebyla férová. Ale respektuje názor většiny strany. Velké výhrady má Onderka také ke spolupráci Babiše s Okamurou. Podle místopředsedy ČSSD si musí premiér vybrat, jestli chce spolupracovat s SPD, nebo se sociálními demokraty. Ale i tady bude záležet na tom, zda to bude vadit většině Onderkových kolegů. I tady hodlá místopředseda respektovat většinový názor.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…