Ondráčka vysvětlil, proč chtěl být ministrem vnitra. Nechtěl prý být zbabělec

09.02.2014 7:23

Měl usednout do ministerského křesla, které ale nakonec připadlo Milanu Chovancovi z ČSSD. Někdejší kandidát na ministra vnitra za hnutí ANO a šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka tvrdí, že je tomu ve výsledku rád. „Někde uvnitř si říkám, že je asi dobře, že to nakonec nedopadlo,“ uvedl v rozhovoru pro server e15.cz.

Ondráčka vysvětlil, proč chtěl být ministrem vnitra. Nechtěl prý být zbabělec
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Uplynulé období hodnotí Ondráčka jako velmi překotné. „Několikrát jsme se spolu po volbách sešli a bavili se o tom, za jakých podmínek bych do toho šel. Svou roli samozřejmě hrálo i to, že žádná z koaličních stran neměla na tuto pozici připraveného kandidáta,“ vzpomíná na jednání s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Ondráčka mu prý tehdy zdůraznil, že na nabídku kývne pouze v tom případě, že se na něm jakožto nestraníkovi jednomyslně shodnou všechny tři koaliční strany. „Změny, které bych prosazoval, by měly nadrezortní charakter, takže by bylo třeba častých konzultací s premiérem a dalšími koaličními partnery z ostatních ministerstev,“ dodává.

Musel bych se vyrovnat s rolí solitéra

Nakonec s nabídkou stát se ministrem dle svých slov souhlasil ze dvou důvodů. Za prvé, jako kritikovi poměrů v české politice a státní správě mu přišlo zbabělé jen tak odmítnout a nepokusit se se současnou politickou situací něco udělat.  A za druhé, agenda ministra vnitra zasahuje do oblastí, ve kterých se dlouhodobě angažuje a ve kterých se cítí být kompetentní. A nejde přitom prý jen o reformu státní správy a protikorupční opatření, ale také o efektivní hospodaření s veřejnými penězi.

„Samozřejmě jsem si uvědomoval i všechna rizika. Věděl jsem, že bych neměl lehkou pozici. Když člověk přijde do politiky zvenčí a nemá žádné politické zázemí, je z něho v podstatě solitér. S tím bych se musel vyrovnat,“ připouští Ondráčka.

Mnoho komentátorů však kritizovalo možnost, že by se aktivista mohl stát ministrem. Ondráčka se ale za žádného aktivistu nepovažuje. Transparency International se podle něj zaměřuje na expertní a analytickou práci – radí, vyšetřuje, poukazuje na korupci, podává trestní oznámení a žaloby, lobbuje za změny v politice a ve společnosti.

Pro mnoho mocných lidí jsem nebyl přijatelný

„Samozřejmě, že nemám jenom přátele. To, co dnes dělám, vyvolává řadu konfliktů s mocnými lidmi a vlivnými lobbistickými a finančními skupinami, takže jsem pro mnoho z nich nebyl moc přijatelný,“ myslí si. A co se týče komentátorů, ti podle jeho názoru mnohdy nejsou schopni přijmout fakt, že někdo překročí hranici a přechází z jedné zaškatulkované oblasti do druhé. Navíc kdyby do politiky skutečně vkročil, z organizace by prý odešel.

Mnoho poslanců podpořilo iniciativu Rekonstrukce státu, na které se Ondráčka také podílí. Domnívá se proto, že se konečně podařilo jasně definovat priority, jak bojovat proti korupci a rozkrádání státu, ale zůstává stále ostražitý. „Že se spousta poslanců zavázala prosazovat tyto změny, je pozitivní signál. Ďábel je ale ukrytý v detailech. U každého zákona bude rozhodující jeho konečné provedení a implementace,“ upozorňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…