Oni neumějí česky? Pravopisné hrubky, špatná gramatika. Online prezentace ministerstva školství se změnila v pořádnou ostudu

07.08.2019 19:26

Oficiální facebooková stránka Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) se stala terčem kritiky. Některým diskutujícím se nelíbí, že u příspěvků byly přítomné gramatické a pravopisné chyby. Prezident učitelského spolku Pedagogická komora Radek Sárkozi zase MŠMT vyčetl „reklamu na cizí projekty“.

Oni neumějí česky? Pravopisné hrubky, špatná gramatika. Online prezentace ministerstva školství se změnila v pořádnou ostudu
Foto: msmt.cz
Popisek: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

„To se nedá číst. Chyba vedle chyby“„Proč nemůže být článek na FB MŠMT bez chyb?“, stěžovaly si uživatelky Facebooku na oficiální facebookové stránce ministerstva školství. „Přesně tak, hned jsem si to řekla, co je to za člověka, co chce pracovat na ministerstvu školství a neumí gramatiku. Absolutně mě nezajímá, gender, negender. Stačí,“ dodala další.

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

Uživatelky kritizovaly formální stránku rozhovoru s jedním ze zaměstnanců MŠMT Vítězslavem Slívou. Ten je na ministerstvu zaměstnán v projektu Genderová rovnost. Rozhovor s názvem Vítek se kromě Slívovy práce na ministerstvu věnuje právě tématice genderu. „V dnešním rozhovoru se dočteme nejen o tom, proč program vznikl a jaký je jeho cíl, ale i to, jak nás gender ovlivňuje v každodenním životě a ve školství,“ stojí v článku.

Článek o hlavním koordinátorovi genderové rovnosti obsahoval gramatické chyby:

Slíva se v úvodu představí jako „hlavní koordinátor genderové rovnosti“. „Snažím se například přijít na to, proč mají dívky na základních školách ve všem lepší známky. Co stojí za tím, že na střední školy, které jsou zaměřené na technické obory, později nastupuje víc chlapců,“ věnuje se v rozhovoru popisu svých pracovních aktivit. Podle uživatelek text obsahoval pravopisné chyby.

Prezident iniciativy Pedagogická komora Radek Sárkozi zase facebookovou stránku MŠMT kritizoval kvůli tomu, že podle něj dělá reklamu na cizí projekty. „Očekával bych zde informace, co dělá MŠMT, nikoliv reklamu na cizí projekty,“ okomentoval kriticky prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárkozi.

Sárkozi ve svém příspěvku kritizoval to, že ministerstvo prostřednictvím svého facebookového účtu láká na webovou stránku Svět médií pedagoga Michala Kaderky, který je propojen s neziskovkou EDUin, zabývající se dlouhodobě školstvím.

Avízo na FB stránce MŠMT na akci třetího subjektu:

„Svět médií je soukromý projekt pana Kaderky, který pracuje zároveň pro EDUin,“ sdělil redakci Sárkozi.

Pod EDUin rovněž spadá i soutěž Global Teacher Prize, o které MŠMT na svém facebookovém profilu také informuje.

MŠMT na svém Facebooku avizuje akci EDUin: 

„A tady velmi kreativně pracuje MŠMT s interpunkcí,“ okomentoval Sárkozi ironicky rozhovor s Vítkem Slívou, „hlavním koordinátorem genderové rovnosti“.

Co na celou facebookovu kauzičku s pravopisnými chybami a odkazováním na cizí projekty říká samotné ministerstvo? Redakci se podařilo získat k tématu reakci ředitele odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT Ondřeje Macury. 

„Ano, je pravda, že se v jednom z příspěvků objevily ‚chyby‘. Stalo se tak u jednoho z textů, který byl vložen jako poznámka, tedy nikoliv jako běžný post. Problém nastal při kopírování textu do tohoto formátu, což způsobilo problém zejména u háčků a čárek nad písmeny (např. místo ‚médií‘ se zde objevilo ‚medii‘, problém byl ale také u ‚mně‘, kdy se objevilo ‚mne‘ či ‚mě‘ a ‚me‘ atp. Uznávám, že tyto nedostatky opravdu mohou asociovat pravopisné chyby,“ sdělil na dotaz redakci.

Čtenáři facebookové stránky MŠMT si podle Macury problému všimli a pracovníky ministerstva upozornili. „Text jsme následně v co nejkratší době důkladně překontrolovali a nedostatky s nezkopírovanou interpunkcí napravili,“ ujistil Macura. Příspěvky, které ministerstvo vkládá na sociální sítě, podle něj vždy procházejí korekturou.

Macura se redakci vyjádřil i na konto nařčení, že MŠMT na své facebookové stránce dělá reklamu cizím projektům. „V průběhu letních prázdnin jsme se rozhodli na našem FB přinést témata, jako je prevence šikany, mediální gramotnost, rozhovory s našimi řadovými úředníky v minisérii ‚Ministerstvo‘, ale stejně tak se snažíme přinášet příběhy dobré praxe. A právě z tohoto důvodu upozorňujeme například na držitele ocenění Zlatý Ámos, dále české držitele prestižního mezinárodního ocenění Global Teacher Prize anebo pedagogy oceněné Medailí MŠMT,“ sdělil Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…