Ono je to trochu jinak. Zkušený Bohuslav Svoboda v Partii okomentoval jednání o vládě

08.04.2018 12:20

V nedělní Partii televize Prima se do sebe pustili ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) a místopředseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS). Ministr Vojtěch nechápavě kroutil hlavou nad tím, proč sociální demokraté práskli Babišovi dveřmi, když byl Babiš tak velkorysý a nabídl místo tří ministerstev hned pět. Bohuslav Svoboda oponenta poučoval, že je to všechno trochu jinak. Došlo i na vydání Jevgenije Nikulina do USA.

Ono je to trochu jinak. Zkušený Bohuslav Svoboda v Partii okomentoval jednání o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

V úvodu pořadu se pánové věnovali krachu jednání mezi hutím ANO a ČSSD. Vojtěcha krach jednání překvapil už proto, že podle volebních výsledků by prý ČSSD měla nárok na 3,5 ministerstva. ANO ale bylo vstřícné a nabídlo čtyři resorty a poté dokonce pět. „ANO v tom jednání bylo velmi vstřícné,“ zdůraznil ministr. „Nemyslím si, že vina je na hnutí ANO,“ doplnil.   

„Víte, ono je to všechno trošičku jinak. Když vyhrajete volby nadpoloviční většinou, tak si můžete diktovat. Ale jinak potřebujete koaličního partnera. Tady proto neplatí nějaká matematika rozdělování ministerstev,“ zdůraznil Svoboda. Připomněl případ expremiéra za ODS Mirka Topolánka, který musel Straně zelených přepustit čtyři resorty, chtěl-li je získat do koaliční vlády.

Kdyby Babiš chtěl opravdu tak intenzivně makat, jak to proklamuje, pak by mohl říci, že by v rámci jednání mohl přepustit ministerstvo vnitra sociální demokracii. Tak to alespoň viděl Svoboda. Vojtěch s ním však nesouhlasil. Pokud má ČSSD obavu o řádné vyšetření kauzy Čapí hnízdo, pak by měla vzít spíše ministerstvo spravedlnosti, pod které spadají státní zástupci. Babiš podle Vojtěcha udělal velký ústupek i v tom, že se na poslední chvíli vzdal ministerstva práce a sociálních věcí. To byl podle Vojtěcha opravdu velký ústupek, protože Babiš si původně představoval, že provede důchodovou reformu.

Svoboda doplnil, že teď může do jednání vstoupit prezident Zeman a říci Babišovi: „Ty si selhal. Ty jsi nedokázal sestavit vládu s důvěrou.“ To je něco, co se v moderní historii českého státu zatím nestalo. Vojtěch oponoval, že v jiných evropských zemích probíhají jednání o vládě i podstatně delší dobu. Svobodu však nepřesvědčil. Poslanec ODS  zdůrazňoval, že by vláda bez důvěry měla krotit samu sebe, dokud důvěru nezíská. „Ale vláda bez důvěry si počíná, jako by tu důvěru měla,“ zlobil se Svoboda a označil tuto situaci za nebezpečnou. Ukazuje to prý, že zatím nemáme dostatečně rozvinutou politickou kulturu.

Navzdory krachu jednání ANO a ČSSD Svoboda věří, že tato jednání budou obnovena a strany se nakonec dohodnou. „Andrej Babiš chce řídit stát jako firmu, ale firmu řídí ředitel, řídí ji předseda představenstva a řídí ji rukou pevnou a diktátorskou,“ upozornil také Svoboda. Ostatní politické strany si navíc pamatují na to, jak si hnutí ANO přisvojovalo všechny úspěchy minulé vlády, na čemž byli ostatní koaliční partneři biti. 

Vojtěch se Svobodovým výkladem nesouhlasil. Hnutí ANO podle něj nemá ve Sněmovně většinu, a kdyby se koaličnímu partnerovi nelíbilo, jak se Babiš chová, mohl by tento koaliční partner vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Svoboda se ale jen zasmál a připomněl, že ve Sněmovně už funguje popíraná neformální koalice ANO, SPD Tomia Okamury a komunistů. A pokud by ODS nakonec přece jen vstoupila do vlády, riskovala by, že by Andrej Babiš ve skutečnosti spolupracoval s komunisty a SPD.

Před kamerami padlo pár slov také k předpokládanému odchodu ministra spravedlnosti za hnutí ANO Roberta Pelikána z politiky. Vojtěchovi je to líto, protože si Pelikána vážil pro jeho postoje. Svoboda měl k ministrovi spravedlnosti řadu výhrad, ale ocenil to, že Pelikán rozhodl o vydání údajného ruského hackera zadrženého v České republice do USA, a nikoli do Ruska, které o Nikulina také projevilo zájem. „Pravda je, že kauza Nikulin ho postavila mezi čestné lidi,“ řekl Svoboda.   

Ve druhé polovině debaty Vojtěch vysvětloval, že je sice jen ministrem zdravotnictví v demisi, ale i jako ministr v demisi nese odpovědnost za fungování resortu a jemu podřízených nemocnic. A pokud má informace, že v těchto nemocnicích mohlo docházet k nepravostem, musí jako ministr jednat. Proto také odvolal některé ředitele nemocnic. Vojtěch má podezření, že jeho předchůdci někdy nejednali tak razantně, jak měli, protože sami bývali řediteli nemocnic, takže nebyli příliš motivováni tyto situace řešit.

Tady dal Svoboda Vojtěchovi za pravdu. „To, že někde probíhají kontroly, je podle mého názoru v pořádku,“ uvedl Svoboda.

Shoda mezi oběma pány však neměla dlouhého trvání. Vojtěch prozradil, že chce nalákat nové studenty medicíny. Pokud je nezískáme, tak stárnoucí lékaře nebude mít kdo nahradit. Svoboda okamžitě dodal, že to sice zní hezky, ale tento plán přinese ovoce tak za deset až patnáct let. Kromě toho je proto třeba sledovat kvalitu nemocnic.

Podle Svobody se nevyhneme ani změnám v dnešním systému zdravotního pojištění. Dnešní systém se zrodil v 19. století a stojí na solidaritě mladých občanů se staršími. „Ale ten systém solidarity, když lidé stárnou, prostě nemůže fungovat,“ zdůraznil Svoboda. Řešením by mohla být možnost připlatit si za některé služby. Tato možnost by nepomohla jen bohatším českým občanům, ale také těm chudším, protože peníze, které by do systému vložili movitější občané, by v tom systému zůstaly a pomohly by těm chudším.

Pro názornost je dobré podívat se, jak funguje povinné ručení a havarijní připojištění. Bohatší lidé si zaplatí dražší havarijní pojištění, odevzdají peníze pojišťovnám, ale pak třeba celá léta nemají nehodu. Chudší občan si zaplatí jen povinné ručení, má nehodu, ale pojišťovna mu na základě placeného ručení zaplatí to, co musí, protože i díky bohatším občanům na to má dost peněz.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…