Opakování Krymu? Lidé na východě Ukrajiny dostávají ruské pasy. Prezident Zelenský má obavy

20.05.2021 22:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek označil vydávání ruských pasů obyvatelům východní Ukrajiny za první krok k anexi regionu. „Rozhodně je to první krok, protože tatáž věc se kdysi stala na Krymu, obyvatelé Krymu dostávali ruské pasy. Je to velký problém,“ prohlásil Zelenskyj na své výroční tiskové konferenci. Informovala agentura Reuters zveřejnily Novinky.

Opakování Krymu? Lidé na východě Ukrajiny dostávají ruské pasy. Prezident Zelenský má obavy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Ruské občanství podle údajů ruského ministerstva vnitra získalo od dubna 2019 více než 527 tisíc obyvatel Donbasu. Kyjev se podle Reuters obává, že potřeba ochránit tyto lidi může být využita jako omluva nebo záminka pro možnou otevřenou agresi vůči Ukrajině.

Zelenskyj uvedl, že Rusko nahromadilo u ukrajinské hranice přes 100 tisíc vojáků a mnoho jich tam udržuje navzdory oznámenému stažení vojsk. „Odcházejí pryč velmi, velmi pomalu. (Je to) vážná situace a myslím, že takové napětí může trvat až do konce vojenských cvičení, nejméně do září,“ uvedl ukrajinský prezident.

Původní zdroj ZDE.

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době znovu vyostřila. Kyjev a proruští separatisté se navzájem obviňovali z častějšího porušování klidu zbraní. Rusko zároveň zvýšilo počet vojáků u hranic s Ukrajinou, což vyvolalo obavy Kyjeva i Západu. Kreml tvrdil, že Rusko nikoho neohrožuje a že jde o vojenská cvičení.

Kancelář Zelenského se snaží domluvit s Kremlem setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, oba státníci by se mohli sejít na území třetí země. Zelenskyj už dříve navrhl, aby se sešli na východě Ukrajiny, přičemž Putin ho pozval do Moskvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…