Opatrně! Za Havlíčkův papír o lithiu bychom skutečně mohli platit, sdělil novinám expert

10.10.2017 8:19

Hospodářské noviny uvádějí, že v případě, že Andrej Babiš a jeho hnutí ANO chtělo, aby Česko zásoby lithia v Krušných horách těžilo samo, mělo se v celé věci angažovat nejpozději letos na jaře. Právě tehdy prý ministerstvo životního prostředí Richarda Brabce (ANO) udělilo australským těžařům klíčové povolení.

Opatrně! Za Havlíčkův papír o lithiu bychom skutečně mohli platit, sdělil novinám expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

Spor o lithium se rozhořel poté, co ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček podepsal memorandum s australskou společností. Nyní se kvůli celé věci má sejít Senát i Poslanecká sněmovna. Do vlasů si pravidelně vjíždějí politici ANO i ČSSD.

Ředitel společnosti Geomet vlastněné australskými těžaři European Metals Richard Pavlík pro Hospodářské noviny uvedl, že v dubnu společnost dostala od ministerstva životního prostředí předběžný souhlas k podání návrhu na stanovení dobývacího prostoru. Nikdo jiný o něj nemůže požádat až do roku 2025, tvrdí Pavlík. 

„Memorandum zavazuje spíš nás, že budeme lithium zpracovávat v Česku. Právní podklad k těžbě to není, o ten budeme muset žádat báňský úřad, až budeme připraveni, což nebude dříve než na konci roku 2019,“ dodal Pavlík.

Hospodářské noviny pak v souvislosti s kauzou zmiňují i obavy právníků, že firma by mohla v případě odstoupení státu od dohody operovat i s poměrně vágně formulovaným memorandem. A to i v případě mezinárodní arbitráže. 

„V mezinárodní arbitráži má jakékoliv pozitivní vyjádření státu nějakou relevanci. Navíc historicky tu s našimi politiky a rozdáváním koncesí nemáme dobrou zkušenost. Namístě je nejvyšší opatrnost,“ uvedl pro deník právník Vladimír Balaš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…