Opět se píše o spojování ODS a TOP 09

11.11.2014 13:02

Je na pořadu dne sloučení ODS a TOP 09? Spojuje je prý mnohem víc, než rozděluje. Zpravodajský server Českého rozhlasu cituje předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a poslance ODS Marka Bendu, kteří se vyslovili pro další sbližovaní obou stran. Prospělo by to podle nich české pravici a mohla by tak účelněji odolávat tlakům levice a všech možných nových neprůhledných hnutí. Nicméně se domnívají, že to bude ještě nějakou dobu trvat.

Opět se píše o spojování ODS a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Foto s Karlem

Česká pravice je v ohrožení levicí, populismem a nečitelnými hnutími. Tak to alespoň pociťují představitelé TOP 09 a ODS. Jednou z možností, jak ODS a TOP 09 zachránit, by podle některých politologů prý mohlo být sloučení obou stran. Kdyby ovšem zúčastněné strany potlačily svá ega.

„Žádný lídr české pravice neexistuje, a pokud vůbec nějaká pravice je, tak je rozdělená,“ shrnul v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu současné politické klima předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Z jeho vyjádření vyplynulo, že proti sloučení stran v zásadě není. „Když, tak to bude velmi dlouhodobý proces. Překážkou nejsou jen ega obou stran, ale i odlišné zásady a minulost posledních let. Než tohle překonáme a zapomeneme, bude to nějaký čas trvat. Byl bych šťastný, kdybychom se v této legislativní periodě naučili aspoň poctivě a otevřeně spolupracovat. Už to by byl veliký krok kupředu,“ vysvětlil svůj pohled šéf TOP 09.

Hledejme, co nás spojuje

Poslanec ODS Marek Benda souhlasí, že slučování je proces problematický, dlouhodobý a musí vycházet z jasně určených zásad. „Pokládám za rozumné, v situaci výrazného ohrožení levicí, populismem všeho druhu a naprosto nečitelnými hnutími, abychom potlačili, co nás odděluje, kde přemýšlíme jinak, a pokoušeli se spolupracovat a hledat, co nás spojuje, protože toho je více než toho, co nás rozděluje.“

Společné úspěchy spolupráce obou stran už jsou vidět. „Dokázali jsme se vzájemně podpořit ve všech senátních obvodech, v těch jsme postoupili do druhého kola, a to je cesta, kterou by se mělo jít: cestou postupného sbližování a vytváření koalic,“ naznačil další směr Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…