Opilci. Hřebejk vyjel na neočkované a zklidnili ho

19.09.2021 18:52 | Ze sítí

Populární filmař Jan Hřebejk ťal do odmítačů očkování. Přišel vskutku s originálními příměry. Prý jen opilci, co si nečistí zuby. „Sobectví a blbost!“ útočil. Pak si ale slovo vzali skuteční vědci. Podle nich je prý hlavně potřeba zjistit, kolik lidí je vůči nákaze imunních a zda děti a mladiství vůbec potřebují vakcíny.

Opilci. Hřebejk vyjel na neočkované a zklidnili ho
Foto: Facebook
Popisek: Režisér Hřebejk protestuje proti Zdeňku Ondráčkovi

Hřebejk je již delší dobu na sociálních sítích znám svými poněkud výstředními výstupy. Nyní si za své „nepřátele“ vyhlédl ty, kteří odmítají očkování proti covidu a důvěřují své imunitě. „Odvaha odpíračů očkování je v mých očích něco jako statečnost nečistit si zuby. Originalita antivaxerů je pro mě originalita opilců při karaoke. Myslím, že jde o (možná neuvědomované) sobectví a arogantní blbost,“ pálil umělec s tím, že sice prý nikomu právo rozhodovat o svém zdraví nebere, ale přesto si to myslí. 

Hřebejk patří dlouhodobě k velkým a hlasitým podporovatelům vakcinace proti covidu. Je ale například zajímavé, že v celkem nedávné minulosti všechny neočkované za sobce a blbce nepovažoval. „My se smějeme paranoidním pošukům, kteří píší na Facebook výstřední fantasmagorie o škodlivosti očkování. Jenomže ohromné množství lidí odmítá očkování jen proto, že ‚není dostatečně testováno‘, případně ‚můj bratranec, špičkový lékař, se také odmítl nechat očkovat‘,“ uvedl v jednom svém nedávném příspěvku. Kde je tedy pravda?

Pod režisérovým novějším příspěvkem se strhla vášnivá diskuse. Mnoho diskutujících Hřebejkův kontroverzní přístup schvalovalo. Našli se ale i lidé, kteří místo urážek a ponižování jinak smýšlejících osob dávají přednost debatě opřené o vědecká fakta.

Anketa

Je pro vás manželství homosexuálů důležité téma, podle kterého se bude rozhodovat ve volbách?

4%
hlasovalo: 26789 lidí

V několika příspěvcích se objevil totiž odkaz na webové stránky Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků (SMIS), které hodnocení výsledků a boje proti pandemii vidí velice kriticky. „Pandemie koronaviru nám připomněla, že je rozdíl mezi realitou samotnou a jejím obrazem získaným pomocí různých měření. Například pozitivní výsledek PCR testu neznamená nutně, že je člověk nemocný, a naopak negativní výsledek neznamená nutně, že je zdravý. Pokud se naučíme pracovat s bayesovskou logikou (což je odborný termín pro zdravý selský rozum), budeme umět laboratorní a diagnostická data hodnotit se správnou mírou nejistoty. Jen tak bude možné na základě těchto dat správně rozhodovat,“ píše sdružení v představovacím úvodníku.

Toto uskupení vědeckých pracovníků si dává za cíl zahájit diskusi o správně provedené studii prevalence protilátek proti koronaviru. Více než rok po začátku epidemie totiž stát a jeho občané nemají tušení, jaké procento našich obyvatel je proti nákaze již imunní. Toho se dá podle sdružení dosáhnout zejména standardizací PCR testování. Dále je údajně nezbytné vyhodnotit vůbec potřebnost antigenního testování ve školách a firmách.

Další nutností a cílem je podle SMIS zahájit diskusi o smysluplnosti očkování dětí, mladistvých a osob, které již mají protilátky. „Veřejný prostor se dostal do stavu, kdy nelze vést rozumnou debatu o očkování, aniž by nebyl člověk označen za dezinformátora. Přitom existuje mnoho legitimních odborných otázek, o kterých je třeba vést debatu. Má smysl očkovat děti? Je rozumné očkovat osoby po prodělaném onemocnění, pokud mají prokazatelně IgG protilátky? Jak bezpečné je očkování osob se závažnými onemocněními a lidí velmi starých? Jak postupovat, pokud se po první dávce objeví výrazná nežádoucí reakce?“ ptají se vědci.

„Jsme připravení sdílet své poznatky z praxe s lidmi, kteří řeší nastavení protiepidemických opatření. Domníváme se, že není třeba vytvářet nové instituce, pouze je nutné, aby odborné debaty nebyly umlčovány ideologickým křikem a aby se lidé, kteří své profesi skutečně rozumějí, dostali ke slovu,“ píše SMIS optimisticky závěrem. Co na to Jan Hřebejk?  

Obavy ze státem vynucovaného očkování zaznívají například také z řad právníků. Podle JUDr. Vladany Vališové, LL.M., která působí jako advokátka a rozhodce Mezinárodního rozhodčího soudu při ČMKBK a Sboru rozhodců FAČR a přednáší zdravotnické právo, je se zásahy do tělesné integrity člověka v podobě například povinného očkování nutné důkladně poměřit základní práva, která jsou ve hře.

„Při poměřování nejspíš v naprosté většině případů dojdeme k závěru, že očkování proti onemocnění covid-19 by minimálně ještě dlouho povinné být nemělo a jedincům by mělo být poskytnuto pouze na základě jejich informovaného souhlasu,“ píše dále právnička.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…