Opozice chce mimořádnou schůzi sněmovny kvůli výměnám ve vedení policie

17.05.2018 14:12

Personální změny ve vedení policie a postavení šéfa civilní rozvědky mimo službu zřejmě bude muset hnutí ANO hájit ve Sněmovně, kritici postupu vlády v demisi uvažují o svolání mimořádné schůze. Svolání schůze požaduje TOP 09 nebo Piráti, řekli dnes jejich zástupci ČTK.

Opozice chce mimořádnou schůzi sněmovny kvůli výměnám ve vedení policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protože si poslanci v pátek neschválili přesunutí neprojednaných bodů na další schůzi, museli ještě chvilku zůstat. Projednávalo se tak například zmírnění protikuřáckého zákona

Reagují tak na postavení mimo službu ředitele civilní rozvědky (ÚZSI) Jiřího Šaška nebo na odchod z funkce ředitele pražské policie Miloše Trojánka. Civilní rozvědkou se bude příští čtvrtek zabývat sněmovní komise.

„Není možné, aby vláda v demisi s trestně stíhaným premiérem takto odvolávala nebo odsunovala mimo službu vysoké představitele tajných služeb bez toho, aby uvedla nějaké důvody, proč tomu tak je,“ řekl ČTK předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Takové kroky podle něj přísluší pouze vládě, která má podporu Sněmovny. Podotkl, že dobrovolné nebo vynucené odchody lidí z významných mocenských orgánů vrhají podezření na to, zda premiér (Andrej) Babiš nečiní čistky v těchto orgánech. TOP 09 podle něj podpoří mimořádnou schůzi Sněmovny, na které by měl premiér odchody zdůvodnit.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ironicky poznamenal, že zatímco podezření ředitele rozvědky z trestných činů proti majetku je důvodem postavení mimo službu, u premiéra stejné vlády je obvinění „účelovka a kampaň“. „Nechci spekulovat, ale nikdo se po sérii nucených a na vlastní žádost odchodů nemůže divit, že to opravdu nebudí důvěru,“ sdělil ČTK.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle předsedy SPD Tomia Okamury musejí ministři reagovat na aktuální situace, a to i v personálních otázkách. Protože je ale vláda v demisi, jsou její rozhodnutí zcela oprávněně zpochybňována. „Na druhou stranu můžeme chápat i povyk ze stran, které v minulých vládách rozdaly trafiky a vlivné mocenské posty, a teď je ANO obsazuje zase svými lidmi,“ uvedl. To podle něj „tradiční, na stát přisáté partaje“ musí hodně bolet.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše jde ze strany hnutí ANO stále o stejnou písničku. Připomenul, že minulý týden oznámil svůj odchod z funkce protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Najednou si uvědomil, že se mu špatně dojíždí do Brna,“ konstatoval ironicky. Podobně nesmyslně podle něj zdůvodňuje postavení šéfa civilní rozvědky mimo službu ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar. „Jsou to tak vágní informace jako přesun šéfa pražské policie na Vysočinu. ANO jede čistky nehledě na to, že jedná o vládě s ČSSD,“ uvedl.

Kadence zvláštních personálních změn se podle Bartoše v poslední době zvyšuje a je otázkou, zda to nesouvisí právě s jednáním hnutí ANO se sociální demokracií. ČSSD by podle něj měla vyzvat hnutí ANO, aby před vznikem vlády nedělalo změny. I podle Bartoše je třeba, aby se děním zabývala Sněmovna formou mimořádné schůze.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Místopředseda bezpečnostního výboru Lukáš Kolářík (Piráti) připomenul, že Šaškovým nástupcem má být Radek Musílek, který se stal náměstkem rozvědky v únoru. „Postava pana Musílka vyvolává kontroverze, protože se coby operativec tajných služeb v minulosti věnoval kauze Unipetrol, se kterou je spojený premiér v demisi Andrej Babiš,“ upozornil v tiskovém prohlášení. Postup vlády podle něj prohlubuje podezření, že se ze strany trestně stíhaného premiéra v demisi jedná pouze o další krok k podmanění bezpečnostních složek státu s cílem ovlivnit vyšetřování zneužití evropských dotací v kauze Čapí hnízdo.

Podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka by změny ve vedení policie či rozvědky měla řešit až standardní vláda s důvěrou Sněmovny. „Žádné změny na tak vysokých postech, které nejsou urgentní, by se prostě dít neměly. A zvlášť ne v řadách policie, když v čele vlády je trestně stíhaný premiér,“ napsal ČTK Gazdík.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček, který s hnutím ANO vyjednává o sestavení koalice, si myslí, že Metnar musí svůj postup obhájit před sněmovní kontrolní komisí. Tu na příští čtvrtek, 24. května, svolal její předseda Pavel Blažek (ODS), sdělil ČTK. Pozval na ni i Metnara. Více nechtěl záležitost komentovat, protože nemá dostatek informací.

Také podle místopředsedy bezpečnostního výboru Sněmovny Zdeňka Ondráčka (KSČM) by měl ministr své kroky zdůvodnit před sněmovními orgány. Míní, že takovéto postupy vedou k odchodům dlouholetých bezpečnostních expertů ze služeb státu. Nemyslí si ale, že by kvůli tomu měla být svolána mimořádná schůze dolní komory. Vysvětlení může podle něj zaznít na výboru pro bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…