Opozice po prezidentském poselství: Nechápe výzvy dneška. Poslechněte si raději Čaputovou

26.12.2019 18:38

Letošní vánoční poselství Miloše Zemana si takřka okamžitě po odvysílání českou veřejnoprávní televizí vyžádalo reakce ze všech stran v rámci politického spektra. Obecně platilo, že zatímco opozice se k Zemanovu projevu stavěla víceméně kriticky, vládní politici a členové Okamurovy SPD či KSČM prezidenta chválili.

Opozice po prezidentském poselství: Nechápe výzvy dneška. Poslechněte si raději Čaputovou
Foto: Screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství

Sebekritika žádná. Určitě to není příspěvek k zasypávání příkopů ve společnosti, míní na konto projevu končící předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který Zemanova slova ohodnotil na Twitteru.

 

Někdejší předseda TOP 09, europoslanec a zastupitel hlavního města Prahy Jiří Pospíšil, se na Twitteru „opřel“ do toho, co prezident pronesl o klimatické krizi a klimatickém aktivismu. Podle Pospíšila Zeman „zpochybňoval klimatickou krizi bez pádných argumentů“. „Zarazila mne i opětovná kritika práva občanů demonstrovat proti A. Babišovi.“

Naopak současná předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se k obsahu Zemanova sdělení nevyjádřila. Ale „zájemcům o státnický a věcný projev“ na Twitteru tajemně doporučila novoroční projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, který se odehraje 1. ledna 2020 ve 13. hodin.

Premiér Babiš si oproti opozici Zemanův projev pochvaloval, uvedl portál Aktuálně.cz. „Hlavně mě ale potěšil proto, že se nás všechny snažil povzbudit a připomenout nám, že máme mít radost z toho, jak se nám daří,“ sdělil například Babiš. Zeman Babiše podle jeho slov potěšil především závěrem proslovu. „Kde řekl, aby se lidi nenechali nikým manipulovat a měli na věci svůj vlastní názor,“ sdělil Babiš novinářům.

Zemana za jeho vánoční poselství ocenil i lídr SPD Tomio Okamura. Ten na Facebooku vyjádřil radost nad zdravotním stavem Zemana, který byl podle Okamury ve „zjevně dobré kondici“. Projev byl podle Okamury vyvážený a státnický. Okamura ocenil i to, že se Zeman věnoval dlouhodobým problémům týkajícím se vymahatelnosti práva v České republice.

Za „vyvážený“ považuje Zemanův projev i předseda komunistů Vojtěch Filip s poukázáním na to, že v něm Zeman projevoval své konzistentní názory. Namístě byla podle Filipa i Zemanova zmínka o zdlouhavých soudních a stavebních řízeních.

„V jedný věci je Zeman naprostý mistr, dokáže kráčet s davem a tvářit se u toho jako disident. Fascinující,“ ohodnotil Zemanovo vánoční poselství Mikuláš Ferjenčík, poslanec Pirátské strany.

Částečně prezidenta Zemana pochválil předseda STAN Vít Rakušan. „Chci začít ve vánoční čas pozitivně. A proto bych pana prezidenta pochválil za smířlivější tón, výzvu k diskusi mimo naše sociální bubliny a v některých momentech za vcelku výstižný popis stavu věcí, a to především pomalosti, která brání Česku v dosažení úspěchu,“ napsal na Facebooku Rakušan.

Projevu ovšem podle něj chyběl například „pohled do budoucna“. „Stále to byl ten všeználkovský přístup politika z devadesátkové generace,“ komentoval Rakušan s tím, že se se Zemanem zcela určitě neshodne v pohledu na ekologická témata. Zeman podle něj „nevěnoval důraz závažným problémům, jejichž dopad se projeví až za desetiletí“. Mezi těmito problémy Rakušan jmenoval například devastaci krajiny pro ekonomické účely a stupňující se sucho. „Opravdoví progresivní politici 21. století myslí za horizont svého volebního období. A takové naše země potřebuje, protože bez nich se její potenciál nenaplní,“ zakončil svůj příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …