Opozice už možná nebude moci svrhnout vládu tak lehce

14.09.2011 6:56

Vládní koalice plánuje ztížit opozici shození vlády. Navrhovaná novela ústavy z dílny šéfky legislativní rady vlády Karolíny Peake počítá s tím, že odpůrci kabinetu by nemohli přijít jen s návrhem na vyslovení nedůvěry vlády jako dosud, ale současně by museli navrhnout jméno budoucího premiéra.

Opozice už možná nebude moci svrhnout vládu tak lehce
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Složitější pravidla pro shazování vlády označuje koalice za "vyslovení konstruktivní nedůvěry". ODS, TOP 09 a Věci veřejné se k tomu zavázaly v koaliční smlouvě. Obdobný postup je běžný například v Německu, Španělsku, Polsku či Maďarsku.

Koalici jde podle deníku Právo o to, že s vyslovováním nedůvěry by se nemělo žonglovat, jak se komu zachce. "Přispělo by to k vyšší stabilitě vlády a moci výkonné jako celku, neboť sněmovna, které je vláda odpovědná, poměrně často jedná o vyslovení nedůvěry vlády, což politickou a ve svých důsledcích i ekonomickou situaci v ČR destabilizuje," píše v návrhu Peake.

Jen v nynějším volebním období totiž poslanci hlasovali o nedůvěře hned dvakrát, ještě častěji to pak bylo v období vlády Mirka Topolánka.

Lhůty a oslabení pravomoci prezidenta

Podle navrhované změny ústavy by už ale takový krok byl daleko složitější. Vedle shody na novém premiérovi chce novela zavést také periody, v nichž by bylo možné o nedůvěře hlasovat. V případě neúspěchu by mohli odpůrci vlády přijít s dalším návrhem nejdříve za půl roku. A pokud by chtěli hlasovat dříve, už by takový návrh musela předložit nikoli jen padesátka poslanců, ale osmdesátka. 

Chystaná změna ústavy by také mohla omezit pravomoci prezidenta. Po vyslovení nedůvěry vládě by už nebylo na hlavě státu, koho by sestavila pověřením nového kabinetu, ale musela by se řídit rozhodnutím poslanců, kteří by nového ministerského předsedu navrhli.

Ke schválení ústavní změny bude ovšem koalice potřebovat v parlamentu souhlas opozice. Podle Práva lze proto předpokládat, že se návrh prosadit nepodaří.

Psali jsme:

Nedělejte z hlasování o nedůvěře vlády folklor, varuje Němcová

Předsednictvo ČSSD schválilo návrh na vyslovení nedůvěry vládě

Vláda poslouchala půl dne nadávky. Hlasování o nedůvěře přežila

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…