Opoziční spolupráce s SPD proti Fialovi? Schillerová naznačila další dění

08.11.2021 15:46

Ministryně financí a nová předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová představila nového kandidáta na post předsedy Sněmovny. Dvojí ministr a vicepremiér Karel Havlíček prý na jednání klubu dostal jednomyslný mandát, a tak má 72 poslaneckých hlasů jistých. „Žádný další lobbing provádět nebudeme, je to tajná volba, tak uvidíme,“ prohlásila Schillerová.

Opoziční spolupráce s SPD proti Fialovi? Schillerová naznačila další dění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

„My jsme se dnes na jednání klubu jednomyslně usnesli, že budeme dávat návrh na předsedu Poslanecké sněmovny, a to konkrétně Karla Havlíčka, který bude protikandidátem poslankyně Pekarové Adamové,“ řekl Schillerová na tiskové konferenci před ustavující schůzí Poslanecké sněmovny.

„Podle nás by předsedou Sněmovny měl být někdo z opozice, protože opozice a Sněmovna by měla kontrolovat vládu, je to její role a od vládnoucí koalice nám nebyly zatím nabídnuty posty v důležitých výborech, abychom mohli tuto kontrolní roli plnit,“ dodala Schillerová s tím, že role předsedy Sněmovny by měla připadnout opozici.

Schillerová několikrát zopakovala, že půjde o tajnou volbu, a tak o výsledku není předem rozhodnuto. „Půjde o tajnou volnou, nechť rozhodne Poslanecké sněmovna, každopádně toto je naše jednomyslné stanovisko. Když jsme dnes viděli tu silnou nominaci, kterou získal pan vicepremiér Havlíček, tak těch našich 72 hlasů má jistých, ale my žádný lobbing provádět nebudeme. Budeme ho představovat a budeme upozorňovat na jeho klady a výhody a je to tajná volba, tak uvidíme,“ řekla Schillerová s tím, že rozhodně nejde pouze o formální návrh.  

„Co se týče postů místopředsedů Sněmovny, setrváváme na dvou jménech, Radkovi Vondráčkovi a Janě Mračkové Vildumetzové. Podle poměrného zastoupení máme nárok na tři lidi ve vedení Sněmovny,“ dodala další nominanty Schillerová.

Na nominaci Radka Vondráčka podle ní poslanecký klub hnutí ANO trvá i přes kritiku, která na Vondráčka přichází. „Nechť ty věci, co proti němu zaznívaly v médiích, zazní i tady na mikrofon, aby se k tomu mohl pan Vondráček vyjádřit a vysvětlilo se to a pak se v tajné volbě uvidí, jak to dopadne, nebudeme předjímat, žádnou podporu například SPD předem dojednanou nemáme,“ pokračovala Schillerová.

Ta se zatím nechtěla vyjádřit ani k možné podpoře kandidátů SPD, o které se ještě budou v klubu radit. „Já teď ani nevím, koho nominují, já jsem s nimi nijak nejednala a bude o tom nějaká rozprava v našem klubu. Budoucí opoziční spolupráce je věcí nějakého vývoje, například když budeme něco chtít vetovat, tak ten společný postup bude nasnadě, protože jsme dva jediné opoziční kluby. Ale teď nijak nespolupracujeme a žádný společný postup nekoordinujeme,“ dodala Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…