Opravdu: Senátor za ČSSD nechce funkci a doufá, že se najde někdo jiný

15.03.2013 9:04

ČSSD si hodlá na sjezdu zvolit nové vedení, ale po sjezdu se dají očekávat změny v dalším stranickém orgánu- stínové vládě. Tam se aktuálně hledá kvalitní náhrada za dva ostřílené experty se zkušeností z předchozích vlád.

Opravdu: Senátor za ČSSD nechce funkci a doufá, že se najde někdo jiný
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

I do výběru stranických expertů samozřejmě zasahuje politika. Dá se tedy čekat, že někteří vlivní členové strany svá křesla ve stínovém kabinetě bez problémů obhájí. To se týká například prvního místopředsedy strany Michala Haška v resortu zemědělství, plzeňského hejtmana (a jednoho z favoritů do voleb místopředsedů) Milana Chovance na dopravě či předsedy poslanecké frakce a důležitého spojence předsedy Sobotky Jeronýma Tejce.

Jenže v některých resortech sociální demokraté tápají. A paradoxně to jsou právě ty oblasti, ve kterých se největší levicová strana tradičně profiluje a které jí přinášely témata do posledních voleb- zdravotnictví a sociální věci. V obou resortech strana přišla o velmi výrazné experty, neboť David Rath skončil ve vazební věznici a Zdeněk Škromach se chce věnovat už pouze práci v Senátu.

Ratha ve stínovém kabinetě bezprostředně po jeho zatčení vystřídal uznávaný lékař a pedagog Jan Žaloudík. Jenže někdejší děkan brněnské Lékařské fakulty si s funkcí tribuna pacientů příliš neporozuměl. „Mě tam po Rathovi napsali, že jsem stínový ministr. Tak dobře, já to můžu takhle nést, ale není to můj životní sen,“ přiznává senátor. Svou pozici ve stínové vládě vnímá poněkud jinak, než jeho akční a sebevědomý předchůdce: „Je to, jako když mě volali v noci operovat. Kdyby se našel někdo, kdo to bude dělat radostněji a s větší chutí, tak si velmi rád odpočinu,“ říká.

Podle Hospodářských novin by tím člověkem s „větší chutí“ mohl být Svatopluk Němeček. Šéf ostravské fakultní nemocnice je členem ČSSD, ale proti některým vlajkovým lodím její zdravotnické politiky se vyhrazuje- například neodmítá placení poplatků. Jednačtyřicetiletý manažer a člen zdravotnického týmu ČSSD však tvrdí, že doposud žádnou nabídku nedostal.

Hledání nástupce Zdeňka Škromacha v oblasti sociální politiky nejspíš rovněž nebude úplně snadné. Předseda strany Bohuslav Sobotka si prý přeje, aby stínovou protivnicí ministryně Ludmily Müllerové byla Ivana Stráská. Náměstkyně jihočeského hejtmana již nyní vede odborný tým ČSSD pro sociální věci.  Stěžuje si však, že na obě funkce nemá dost času a ani její vystupování podle Hospodářských novin není zrovna nejpřesvědčivější.

V poslední době se čím dál častěji prezentuje jako expert na sociální politiku poslanec Roman Sklenák. Naposledy ve středu na tiskové konferenci vehementně kritizoval projekt skaret. Podle HN dokáže o problematice sociálních věcí mluvit konkrétněji a přesvědčivěji, než Stráská. Proto je možné, že i v tomto resortu dojde ke změně.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…