Opravuji, opravuješ, opravujeme. Na Výboru pro obranu se řešilo hlavně to, proč něco doteď nefunguje. Rázná Černochová chtěla odpovědi

15.06.2020 15:00

„Do nové techniky investovalo Ministerstvo obrany (MO) v těchto letech 2,8 miliardy korun, dalších 1,3 miliardy korun stály opravy, údržba a náhradní díly. I přes tyto výdaje nebyla velká část obrněné techniky provozuschopná. To může mít za následek ohrožení bojeschopnosti armády. Všechny kontrolované nákupy i servisní podporu zadalo MO na základě výjimky ze zákona nebo v jednacím řízení bez uveřejnění. Problémem je i závislost na dodavatelích nebo prodražování oprav a údržby obrněné techniky,“ uvádí ve své tiskové zprávě NKÚ, které prověřovalo nákupy, modernizaci, opravy a údržbu obrněné techniky Armády ČR v letech 2016 až 2018.

Opravuji, opravuješ, opravujeme. Na Výboru pro obranu se řešilo hlavně to, proč něco doteď nefunguje. Rázná Černochová chtěla odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Při nákupech obrněné techniky se MO podle zjištění NKÚ nezabývalo náklady na celý životní cyklus obrněné techniky, i když mu to ukládají usnesení vlády už od roku 2011.
 
„To, že ministerstvo náklady na údržbu a opravy neřeší v době nákupu, vede k tomu, že se stává závislým na dodavateli servisní podpory a náhradních dílů a provoz obrněné techniky se prodražuje. Výdaje na servisní podporu a nákup náhradních dílů vzrostly ze 194 milionů korun v roce 2016 na téměř 780 milionů korun v roce 2018,“ píše se dále v tiskové zprávě.

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
 
NKÚ doporučuje, aby se na modernizaci techniky podílela ve větší míře sama armáda. NKÚ kritizoval také neefektivně využitých skoro 86 milionů korun na technické úpravy obrněného vozidla. Toto vozidlo totiž mělo sloužit pro zahraniční misi, technické úpravy však vozidlo přetížily, takže se musel změnit zbraňový systém, musel se snížit počet vojáků, kteří obsluhují zbraň a zároveň řídí průzkum a další úpravy, aby se snížila hmotnost vozidla. Prostě a jednoduše, tyto úpravy trvaly více než půl roku a vozidlo se tak nakonec nepoužilo. 
 
 
Celou zprávou se minulý týden zabýval sněmovní Výbor pro obranu, kterého se zúčastnil i ministr obrany Lubomír Metnar, generál Opata, ale také například generálmajor Milan Schulz. Předsedkyně výboru Jana Černochová z ODS byla evidentně zprávou velmi znepokojena a ministra Metnara a generála Opatu zahrnula řadou dotazů.
 
 
Dopředu oba upozornila, že náčelníkovi generálního štábu pokoj nedá a bude se ptát, dokud nedostane odpovědi.
 
„Já bych se chtěla dotázat, jak je to s náhradními díly na Pandury. Kolik jich máme na skladě, kolik jich je k dispozici, aby to nebyly ty horentní měsíce, roky, kdy se čeká na to, až nějaký náhradní díl bude,“ začala Černochová svou řeč.
 
Ministrovi Metnarovi a generálu Opatovi připomněla, že poslanci nejsou s opravami nejen moderní techniky spokojeni dlouhodobě.
 
 
„Chtěla bych i vědět, jak to bude s tanky T-72. Resp. já nějaké informace mám, ale chtěla bych, aby to slyšeli ostatní kolegové. Kdy tam dojde k té modernizaci, jaký je aktuální stav, jaká bude výsledná částka, pokud ji známe, jestli bude odpovídat tomu, co máme v rozpočtech, nebo jestli bude jiná. Případně jaké společnosti se budou na té modernizaci tanků podílet, a z kolika to bude procent“ pokračovala.
 
Mimo jiné chtěla dostat odpověď na to, kdo je za tento stav odpovědný. Výbor se totiž podle Černochové těmito problémy zabývá více než dva roky a teprve nyní, když na kauzu poukázal NKÚ, si poslanci potvrdili, že se nejedná o domněnky, ale že data mají černé na bílém.  
 
 
Metnar vzhledem k této odpovědnosti jmenoval své předchůdce. Konkrétně ministra Vondru, Bartáka či Parkanovou. Opata doplnil ministra tím, že se armáda od roku 2018 opravám intenzivně věnuje a dosahuje prý měřitelných úspěchů v podobě zvyšující se míry provozuschopnosti. Podle něj jsou na vině zejména škrty a špatná rozhodnutí z roku 2009 (hospodářská recese, pozn. red.). Dle jeho podkladů mají tato rozhodnutí progresi deset let a teprve nyní je armáda schopna řešit některé problémy.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…