Orbánova šála: Fiala chce věc řešit na V4. Rozhlas „jede“ kauzu. Publicista zdvihá prst

24.11.2022 15:23 | Ze sítí

Publicistu Andreje Duhana pobavilo, že česká média v posledních dnech v souvislosti se schůzí lídrů V4 intenzivně řeší, zda celé uskupení nespěje k zániku, a to i kvůli tomu, že byl maďarský premiér Viktor Orbán před pár dny vyfocen s šálou tzv. Velkého Maďarska. Místo očekávané vyhrocené atmosféry na V4 ale Orbán překvapil, když na svém facebookovém profilu sdílel fotku ve slovenské šále spolu se slovenským premiérem Eduardem Hegerem s poznámkou, že jsou oba státy „dobří přátelé“.

Orbánova šála: Fiala chce věc řešit na V4. Rozhlas „jede“ kauzu. Publicista zdvihá prst
Foto: Repro Twitter
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Kauza s Orbánovou šálou vznikla před pár dny na fotbalovém zápasu maďarské reprezentace, kam si Orbán vzal šálu s mapou Velkého Maďarska a fotku umístil na svém facebookovém profilu. Šála vyvolala poprask, protože do území Maďarska zahrnula i části nynějšího Rakouska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvatska, Srbska a Ukrajiny, tedy území, které do konce první světové války patřilo k Uherskému království v rámci Rakouska-Uherska. 

Na Orbánovu šálu zareagoval v komentáři i slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer, který v této souvislosti použil podle informací ČTK výrazy „hnus a humus“. „Možná to není diplomatická mluva, ale ‚az is számít azaért‘ (i to se počítá),“ dodal Káčer. 

„Fotbal není politika. Neměli bychom vidět to, co v něm není. Národní tým patří všem Maďarům, ať žijí kdekoliv,“ odpovídal kritikům maďarský premiér na facebooku.

Orbánova šála bude podle českého premiéra Petra Fialy možná tématem dnešní schůze V4. Visegrádská čtyřka je ostatně podle některých názorů již přežitý formát, který aktuálně nemá smysl.

„Uvidíme výsledky toho dnešního jednání, a to nám možná napoví, nakolik jsme schopni v tomto formátu efektivně pracovat jako v minulosti. Něco naznačuje, že se setkáváme po více než půl roce v tomto formátu,“ uvedl Fiala podle serveru Idnes.cz.

„Není potřeba tajit a všichni to vidí, že tento formát neprožívá asi úplně nejlepší období a rozdílné postoje Maďarska tu situaci významně ovlivňují a významně komplikují. Netajím se tím, že názory maďarského premiéra i věci, které lze označit za provokativní, nepomáhají tomu, aby ta spolupráce probíhala tak dobře, jako v minulosti,“ dodal Fiala s tím, že Maďarsko se svými názory ostatním členům stále více vzdaluje.

Po svém na kauzu Orbánovy šály reagoval slovenský premiér Eduard Heger, který mu při setkání věnoval šálu své země. „Všiml jsem si, že Viktor Orbán má starou šálu, proto jsem mu daroval novou,“ napsal Heger na facebooku.

Právě fotku ve slovenské šále poté na sociálních sítích sdílel i samotný Orbán a připsal vzkaz, že Maďarsko a Slovensko jsou dobří přátelé. Tento akt přátelství neunikl publicistovi Andreji Duhanovi, který ho dává do kontrastu s názory o konci V4, které se objevují v českých veřejnoprávních médiích.

„Na ČRo Plus celý ráno intenzivně řeší naprosto nepodstatnou Orbánovu šálu, kterou si vzal na fotbal, jako tu nejdůležitější věc na světě, a samozřejmě dovozují definitivní konec V4, tentokrát už fakt, ne-li přímo válku proti Maďarsku. A Viktor zatím takhle. Tak snad ta válka nebude!“ uvedl pobaveně Duhan.

reklama

autor: jma

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…