Osazenstvo Kliniky ji odmítlo opustit. Podporu mu přišly vyjádřit desítky lidí

02.03.2016 10:17

Desítky lidí přišly posnídat do Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově, aby mu vyjádřili podporu. Centru dnes skončila smlouva o výpůjčce s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), lidé ale zatím zůstávají. V prosinci 2014 aktivisté dříve prázdnou budovu obsadili, po měsících jednání si ji mohli od úřadu vypůjčit.

Osazenstvo Kliniky ji odmítlo opustit. Podporu mu přišly vyjádřit desítky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

„Rozhodli jsme se budovu neopustit. Protože kdybychom ji na začátku opustili, tak by tady Klinika vůbec nevznikla,“ řekl Jakub Ort z kolektivu Kliniky. V 10:00 se očekává příchod úředníků z ÚZSVM, kteří přijdou převzít klíče. Shromáždění chtějí kolem budovy v tu dobu vytvořit lidský řetěz.

ÚZSVM smlouvu centru neprodloužil s odůvodněním, že budova, která je v majetku státu, nemá platnou kolaudaci. Na podporu centra o víkendu demonstrovaly stovky lidí. Budoucnost Kliniky bude i na programu zastupitelstva Prahy 3 příští úterý.

Aktivisté bývalou polikliniku obsadili v prosinci 2014. Opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři uklidili a bez povolení v něm několik dní provozovali sociální centrum, následně je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. ÚZSVM s povolením vlády pak loni v únoru budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce.

Úřad nyní chce budovu zpět kvůli tomu, že je zkolaudovaná jako zdravotnický objekt, na což upozornil místní stavební úřad. Majetkovému úřadu by jako vlastníkovi hrozila za obývání nezkolaudované budovy pokuta. Aktivisté postup stavebního úřadu považují za záminku, protože o kolaudaci se vědělo po celou dobu. Účel užívání budovy lze podle nich změnit, podle mluvčího ÚZSVM je to ale náročný proces.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před třemi týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …