Osobní zpověď Zdeny Mašínové o nočních můrách, komunistech a mladé generaci

12.01.2015 18:59

JINÝMA OČIMA Za totality mi ublížilo hodně lidí, ale po pravdě musím říct, že to nebyli lidé tak moc spojeni s komunismem. Šlo o lidi z mé vrstvy. Nicméně to, co nám dnes vládne, je katastrofa. Hovoří Zdena Mašínová, sestra bratří Mašínů. A vyjadřuje se i k mladým lidem, kteří pro ni byli vždy nadějí.

Osobní zpověď Zdeny Mašínové o nočních můrách, komunistech a mladé generaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdena Mašínová

"Naše vláda a prezident jsou katastrofou. Nicméně tahle jejich nejednoznačnost, neschopnost formulování jasného názoru cloumá celou Evropou. Individua jako Miloš Zeman se dostávají k moci a je jen otázkou času, kdy si přizpůsobí celou společnost," vyjadřuje se Zdena Mašínová k současné situaci. Nicméně pro ParlamentníListy.cz se rozhovořila i o dalších problémech.

O výběru přátel

"Když se měl volit prezident, lidi mi říkali, že bude se Zemanem sranda. Teď alespoň ti přemýšlivější vidí, že je to sice sranda, ale za moc velkou cenu. Za cenu absolutní ztráty prestiže ve světě," říká. A o dnešním směřovíní zahraniční politiky si také myslí své. "Nikdy jsem nevěřila v komunismus s lidskou tváří. To je hrůza. Za čtyřicet let totality se to tady dost pokřivilo," doplňuje. Naráží na novou koncepci zahraniční politiky, kterou připravuje ministerstvo zahraničí. V dokumentu je třeba obsaženo, že česká zahraniční politika se odvíjí od ideálů reformního komunismu.

U Zdeny Mašínové v Olomouci byl reportér ParlamentníchListů.cz několikrát. Bavili jsme se o mnoha věcech, třeba i o jejím manželovi Rudolfu Martinovi, jenž byl členem KSČ a strainckou legitimaci vrátil na protest proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa roku 1968, čímž přišel o místo učitele na pražské FAMU. Na to konto prohlásila, že se mezi bývalými komunisty musí rozlišovat. "Za totality mi ublížilo moc lidí, kteří neměli s komunismem či KSČ nic společného. Abych tak řekla, byli z mé sociální vrstvy. Chovali se nepěkně, jako zmetci. Lidi se ale musí hodnotit podle soukromého života, podle toho, jak se chovali, jak žili a jestli někomu ublížili," dodává.

Vzor Zdeny Mašínové

Mašínová také několikrát prohlásila, že vidí naději v mladých lidech. Dnes i tuto svou víru trochu přehodnotila: "Vím, je to problematické. Mluvila jsem s mnoha mladými lidmi na školách. Byli inteligentní a měli zajímavé názory. Nicméně je problém, že při takzvané Sametové revoluci nebylo jasně řečeno co a jak. Tehdy se spojil bolševický se západním materialismem a udělalo to strašnou paseku. Mladí lidé jsou plní ideí, krásných ideí o národu, Evropě a lásce k bližnímu, ale jak se dostanou do reálného života, tak z toho slevují. Dělají ústupky a má to dopad na ostatní."

"Nemají vzory. Společnost ovládla touha po prachách. Vydělat peníze je dobré, ale musí to mít někde meze. Nicméně dnešní doba v tomto ohledu meze nemá," doplňuje. A jaký měla v mládí vzor ona? "Našeho otce," řekne bez roymýšlení. Podplukovník Josef Mašín byl muž pevných zásad. Byl legionářem, byl důstojníkem prvorepublikové Československé armády a členem protinacistické odbojové oraginazace Tři králové. Tak i zemřel, jako voják, jako muž vzpírající se totalitě, jako hrdina. V roce 2005 byl in memoriam povýšen do hodnosti generálmajora.

O pevné výchově

"U našeho otce je začátek i konec naší famílie. Jeho odkaz byl pro nás svatý. Uvažte, že jsme byli střední třída a ta lépe situovaná. Nicméně vždy u nás hrál hlavní roli postoj k vlasti, k zemi naših rodičů," sděluje ještě.

"Bohužel se ve vědomí Čechů objevila obrovská nedůvěřivost v Evropskou unii, v NATO. Jde o pokřivenou morálku a o nedůslednost. Dnes se upřednostňují určité typy výchovy, které mi nejsou vlastní. Dítě potřebuje disciplínu. Je-li to nutné, tak chápu i použití tělesného trestu. Nesmí se to ale zneužívat. Upřímně, já těžko snášela pevnou výchovu mých rodičů, mých starších bratrů. Ale nyní jsem jim za to vděčná," dodává nakonec s tím, že budoucnost vidí jen v temných odstínech. Proto je ráda, že nemá žádné pokračování. Že nemá žádného potomka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…