Ostrá debata v Rakousku: Vládní lidovec to schytal kvůli vstřícnému postoji k Visegrádu. Ozdravme Unii jejich vystoupením, žádal europoslanec

01.02.2018 10:53

Kvůli způsobu, jak by se Evropská unie měla chovat k zemím Visegrádské skupiny (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko), se ve středu večer v panelové diskuzi o budoucnosti EU střetli tři rakouští politici. Padly návrhy na ostřejší postup a sankce vůči V4, ale i výzvy k trpělivosti s „táborem (maďarského premiéra Viktora) Orbána“, informovala dnes agentura APA.

Ostrá debata v Rakousku: Vládní lidovec to schytal kvůli vstřícnému postoji k Visegrádu. Ozdravme Unii jejich vystoupením, žádal europoslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Vytvoření účinného sankčního mechanismu, který by mohl být proti Visegrádské čtyřce použit, podpořil europoslanec a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas z lidové strany (ÖVP) či bývalý sociálnědemokratický ministr dopravy Jörg Leichtfried. Pokud nebude mít EU efektivní sankční mechanismus, který by bylo možné použít proti těm, kteří se rozhodli určité věci prostě blokovat, ztratí podle Leichtfrieda Unie na důvěryhodnosti. Soudní dvůr EU podle něj nyní musí jen „nečinně přihlížet podkopávání právního státu“ v některých visegrádských zemích.

Pokrok v tomto ohledu může podle Leichtfrieda přinést pouze odklon od principu, kdy členské země přijímají rozhodnutí na základě jednomyslnosti. Právě proti těmto návrhům ale země Visegrádské čtyřky vehementně protestují. Na pátečním summitu v Budapešti se premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska dohodli na tom, že budou trvat na tom, aby se v EU všechna rozhodnutí přijímala na základě shody všech členů. Český premiér v demisi Andrej Babiš tehdy uvedl, že situace, kdy je některá z členských zemí – jako v roce 2015 v případě zavedení kvót na přerozdělování uprchlíků – přehlasována, je neakceptovatelná.

Rakouský exministr dopravy Leichtfried v této souvislosti uvedl, že ho v novinách zaujal nedávný rozhovor s německo-francouzským politikem Danielem Cohnem-Benditem, podle kterého by se EU mohla v příštích letech ozdravit nejen v důsledku brexitu, ale i prostřednictvím vystoupení některých států z východní Evropy, které nechtějí spolupracovat.

Proti tomu se v diskusi postavil mluvčí rakouské vládní ÖVP pro evropské otázky Reinhold Lopatka. Visegrádské státy podle něj sice dělají problémy, hovořit ale o jejich odchodu z EU není řešením. Je třeba dělat vše s cílem, aby „ať už Maďaři, Poláci, či kdokoli další našli cestu zpět“, řekl Lopatka. Podle něj by se státy V4 neměly „stavět na pranýř“. Šanci držet tempo v EU je třeba dát i „těm pomalejším“, kteří jsou v „Orbánově táboře“, dodal Lopatka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…