Ostrava a Frýdek-Místek: Povládne ANO

27.09.2022 13:51

V Ostravě podepsaly koaliční smlouvu o vedení města vítězné hnutí ANO s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Primátorem zůstane Tomáš Macura z ANO, které bude mít v jedenáctičlenné městské radě šest míst. Čtyři místa připadnou Spolu a jedno Pirátům. Novinářům to dnes řekl Macura. V krajském městě tak zůstává prakticky stejná koalice jako v předchozím období. V zastupitelstvu, které má 55 členů, má koalice 33 míst. Frýdek-Místek povede vítězné hnutí Naše Město F-M s hnutím ANO. Primátorem by se znovu měl stát Petr Korč.

Ostrava a Frýdek-Místek: Povládne ANO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátor Ostravy Tomáš Macura

Primátor řekl, že v rozdělení resortů nenastávají žádné dramatické změny. „Hnutí ANO si de facto ponechává stávající portfolio, a to včetně většiny personálního obsazení,“ řekl Macura. Náměstkyněmi za ANO zůstávají Kateřina Šebestová, která bude mít na starost životní prostředí, a Zuzana Bajgarová, jež bude mít v gesci investice.

„Jedinou změnou je, že namísto pana náměstka (Radima) Babince bude náměstkem pro odbor majetku a veřejných zakázek Karel Malík, který byl doposud členem rady jakožto neuvolněný, a Martina Bednáře střídá na pozici neuvolněného člena rady Miroslav Otisk z Poruby. Dále bude členem rady Ondřej Němeček z Moravské Ostravy a Přívozu,“ řekl Macura.

Oproti dosavadním šesti bude mít sedm náměstků. Koalice Spolu bude mít v radě čtyři lidi, z toho tři náměstky. Jan Dohnal bude mít v gesci dopravu a sport, Miroslav Svozil (oba ODS) bude mít na starost finance, které měl dosud vedle funkce primátora na starosti Macura. Na pozici náměstka zůstává Zbyněk Pražák (KDU-ČSL), který bude mít na starosti sociální věci a zdravotnictví. Neuvolněným členem rady za koalici Spolu bude Vladimír Cigánek (ODS).

„Andrei Hoffmannové (Piráti) coby náměstkyni zůstává resort vzdělávání, ale k němu si přibírá kulturu, a naopak se vzdává resortu sportu ve prospěch pana Dohnala,“ řekl Macura.

Uvedl, že při koaličních vyjednáváních poměrně rychle našli průsečík mezi programovými prioritami všech tří politických subjektů. „V prvé řadě je to o tom, že jsme připraveni pomoci lidem i institucím při překonávání energetické a ekonomické krize celou řadou opatření, jejichž detaily budeme ještě ladit,“ řekl Macura.

Volby v Ostravě vyhrálo ANO, které získalo 21 mandátů. Druhé Spolu má devět mandátů, třetí Ostravak bude mít osm zastupitelů. Čtvrtá SPD má sedm mandátů, čtyři zastupitele bude mít STAN, Piráti a KSČM po třech mandátech.

Město Frýdek-Místek povede koalice vítězného hnutí Naše Město F-M s hnutím ANO. Ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít převahu 24 hlasů. Primátorem by se znovu měl stát Petr Korč, který stál v čele kandidátky Naše Město F-M. Novinářům to dnes řekli lídři uskupení nové koalice, kteří zároveň podepsali koaliční dohodu.

V jedenáctičlenné městské radě získá Naše Město F-M šest křesel, ANO bude mít pět míst. Naše Město F-M bude mít primátora, dva náměstky a tři členy rady, ANO tři náměstky a dva členy rady. Před volbami radnici vedla koalice Naše Město F-M, ANO a Pirátů, kteří se do zastupitelstva nedostali. Skončili těsně pod pětiprocentní hranicí. Korč bezprostředně po volbách hovořil o tom, že by uskupení mohlo pokračovat ve spolupráci s hnutím ANO.

Korč by měl mít jako primátor na starosti například školství, kulturu a sport nebo bezpečnost. Náměstek Jiří Kajzar (Naše Město F-M) se bude starat o finance a investice, náměstek Miroslav Bártek (Naše Město F-M) bude zodpovědný za dopravu. Radními za vítězné hnutí budou Tomáš Pyško a Zbyněk Šostý. Náměstky za ANO budou Radovan Hořínek, který se bude starat o majetkoprávní vztahy města, Jakub Míček bude mít na starosti například dotace a územní plán a náměstkyni Leoně Sárköziové připadnou sociální služby. Radními za ANO budou Milan Halabalík a Radim Mamula.

Frýdek-Místek byl jediným statutárním městem v regionu, kde se v uplynulém volebního období měnil primátor. Po volbách v roce 2018 magistrát vedl Michal Pobucký (ČSSD). Loni v březnu zastupitelé odvolali část vedení města včetně tehdejšího primátora a novým primátorem se stal Korč. Pobucký kandidoval i v letošních komunálních volbách a stanul v čele uskupení Přátelé FM, jde o koalici ČSSD a hnutí OBČANÉ SPOLU – NEZÁVISLÍ (OSN), které skončilo na třetím místě.

„Myslím si, že po mnoha letech byla potvrzena změna trendu ve Frýdku-Místku. Vnímal jsem, že pokud došlo ke změně vedení v minulém volebním období, že je velmi dobré pro město i pro nás obecně po volbách sestavit silnou koalici, která bude reprezentovat všechny dominantní proudy, a jsem rád, že naše hnutí potvrdilo svoji pozici lídra,“ uvedl Korč.

K prioritám pro nové volební období bude patřit například projekt přístavby Národního domu, takzvaná nová scéna, která byla navržená pod vedením architektky Evy Jiřičné. Přístavba má propojit památkově chráněný Národní dům s historickým sálem a plánovanou městskou galerii v bývalé Národní záložně místecké. Kromě výstavby nové scény s velkým sálem bude nutné rekonstruovat i dva původní historické objekty, komplex má být kulturní dominantou města.

„Sice jsme řekli, že v dnešní ekonomické situaci to není vhodné a odložili jsme tu investici v čase, dostali jsme však jednoznačnou odpověď (voličů), zda přistoupit k přístavbě, takže všechny práce na projektové dokumentaci a přípravě stavební dokumentace budou pokračovat,“ uvedl Korč. Dodal, že pokračovat má také revitalizace areálu bývalého textilního závodu Slezan a jeho proměna na novou městskou čtvrť nebo proměna hotelu Centrum na městské byty a nové zázemí městské společnosti DISTEP.

„Měli jsme dobrou zkušenost ve skončeném volebním období, ta spolupráce byla věcná. Neříkám, že všechno bylo růžové, ale byli jsme se vždy schopni dohodnout na nějaké věcné a racionální bázi,“ komentoval vzniklou koaliční dohodu lídr ANO Hořínek.

Vítězné hnutí Naše Město F-M získalo po volbách 13 mandátů, hnutí ANO jich má 11, Přátelé FM obsadili devět křesel a po pěti mandátech dostala koalice Spolu a SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …