Ostravští horníci jsou rukojmí firmy, bojí se o práci, píše komunistka

18.09.2013 13:35

Horníci v úterý demonstrovali před budovami OKD. Hrozí jim, že příští rok skončí bez práce či s platy o 20 procent nižšími. Podle komunistky Kateřiny Konečné je záměr společnosti NWR uzavřít Důl Paskov akorát symbolickou fackou tisícovkám lidí, kteří protestovali.

Ostravští horníci jsou rukojmí firmy, bojí se o práci, píše komunistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

„Teď jim hrozí, že příští rok skončí všichni na dlažbě. Záměrně říkám hrozí, horníci se totiž stali rukojmími majitelů společnosti, kteří vládě současné i budoucí vzkázali: Pokud těžbu podpoříte, skončí těžba až za pět let, pokud ne, do konce příštího roku podepíšeme 2 500 výpovědí. Jinými slovy: Když napumpujete mnohamilionové dotace do našich zisků, naše zaměstnance stejně vyhodíme, jen o něco déle,“ píše Kateřina Konečná ve svém prohlášení.

Podle ní by si ale právě majitelé měli sáhnout do svědomí, proč na takovou situaci nemysleli už dříve. Mohli věnovat část miliardových zisků na rezervní fond. „Hlavně by ale měli sáhnout do těch kont, která díky tvrdé práci zdejších zaměstnanců určitě nezejí prázdnotou,“ dodává komunistka.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Černý Petr je totiž jednoznačně v rukách jednoho z nejbohatších Čechů Zdeňka Bakaly a ostatních spoluvlastníků. Avšak ti místo, aby zodpovědně hledali řešení na záchranu podniku a především tisíců míst v regionu, kde je už nyní desetiprocentní nezaměstnanost, rozehráli bezohlednou vyděračskou hru,“ míní.

Na tuto hru podle ní nesmí budoucí vláda přistoupit. „Překvapují mě některá ‚spásná‘ prohlášení mnohých pravicových, ale hlavně sociálně demokratických politiků, jež doteď osud severomoravských pracujících příliš netrápil. Privatizaci, jejímž důsledkům jsme nyní svědky, přihlíželi nebo dokonce podporovali. Horníci ale krátkou pamětí netrpí,“ varuje Konečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…