Ostřelování porodnice v Chersonu. USA a Rusko si posílají vzkazy. Co bude dál?

28.12.2022 9:44

Ruská agrese proti Ukrajině trvá již více než deset měsíců. V čase přechodu mezi Vánocemi a Novým rokem Rusové zasáhli porodnici v Chersonu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mezitím varoval Západ, aby se vyvaroval rozpoutání jaderné války a do Bruselu vzkázal, že Rusko už s EU nebude obchodovat jako dřív. Z USA však přišla jasná odpověď, Washington je odhodlán v podpoře Ukrajiny vytrvat. A co bude dál? Britská BBC nabídla několik perspektiv.

Ostřelování porodnice v Chersonu. USA a Rusko si posílají vzkazy. Co bude dál?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ústup z Chersonu

Už je to 308 dní, co Rusové napadli Ukrajinu. Zatímco Západ oslavil Vánoce a chystá se na blížící se Nový rok, Rusové zasáhli porodnici v Chersonu. „Ruské ostřelování zabilo nejméně jednoho člověka v jihoukrajinském městě a zasáhlo porodnici v Chersonu,“ uvedla americká zpravodajská stanice CNN s tím, že o útoku na porodnici informoval Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta.

„Dnes ostřelovali místo, kde se narodily dvě děti. Před útokem se lékařům podařilo dokončit císařský řez. V zařízení je 5 žen po porodu. Jako zázrakem nebyl nikdo zraněn," uvedl člen prezidentova týmu na Telegramu.

V této situaci ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval Západ, aby učinil vše pro to, aby nedošlo k jaderné válce.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí
„Nadále vyzýváme Západ k maximální zdrženlivosti v této vysoce citlivé sféře. Pro minimalizaci jaderných rizik je důležité skutečně zůstat věrný postulátu nepřípustnosti jaderné války, který potvrdilo pět států vlastnících jaderné zbraně ve svém společném prohlášení z 3. ledna 2022. V souladu s logikou tohoto dokumentu je třeba zabránit jakékoli vojenské konfrontaci mezi jadernými mocnostmi, neboť je spojena s potenciální katastrofou," uvedl pro ruskou státní agenturu TASS.

Podle Lavrova je třeba vytvořit nový systém bezpečnostních záruk a rovnoprávnosti v jednání.

Vzkaz poslal i do EU. S tou už prý Rusko neplánuje realizoval žádné další projekty. „Nečekejte, že budeme obchodovat jako obvykle," řekl.

„Krátce po zahájení speciální vojenské operace se Brusel v EU vydal ve stopách USA a NATO a vedl proti nám hybridní válku. Šéf diplomacie EU Josep Borrell byl jedním z prvních, kdo vyzval k porážce Ruska na bojišti," vyprávěl Lavrov.

„S takovými protistranami už samozřejmě nebude žádný ,business as usual'. Nehodláme ani klepat na zavřené dveře, ani iniciovat žádné společné projekty,“ zdůraznil ruský nejvyšší diplomat. „Díky Bohu, svět pro nás není jen Evropská unie a máme spoustu přátel a stejně smýšlejících národů i jinde,“ pokračoval.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken naproti tomu z Washingtonu ujišťuje, že Spojené státy spolu se zeměmi G7 budou Ukrajinu i nadále podporovat a napomáhat při obraně a obnově energetické infrastruktury země.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Halušenko oznámil, že se obává, že na Silvestra spustí Rusové další vlnu raketových a dronových útoků na celé území Ukrajiny. Upozornil, že situace v oblasti energetiky na celé Ukrajině zůstává „opravdu obtížná“ kvůli přetrvávajícímu riziku ruského ostřelování.

Varoval, že na Silvestra by mohlo dojít k „maximálnímu poškození energetického systému". V úterním projevu v ukrajinské televizi uvedl, že Ukrajina se snaží využít čas mezi ruskými útoky ke snížení energetického deficitu zvýšením výroby elektřiny a také ke zvýšení kapacity přenosu elektřiny.

Ale co bude s ukrajinskou válkou v dalším roce, v roce 2023? Britská BBC vyzpovídala několik bezpečnostní specialistů a nabídla perspektivy dalšího vývoje ruské války na Ukrajině.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí
Michael Clarke, zástupce ředitele britského Institutu strategických studií, má za to, že jak ruská, tak ukrajinská armáda potřebují čas na oddech, ale ukrajinští vojáci jsou podle jeho názoru blízko průlomu u Svatove. Ten, pokud se podaří, vrhne ruské síly desítky kilometrů zpět, takřka na místo, odkud ruská agrese 24. února 2022 začala.

„V okolí Kreminny a Svatova jsou velmi blízko k velkému průlomu, který by ruské síly vrhl 40 mil zpět k další přirozené obranné linii, blízko místa, kde jejich invaze v únoru fakticky začala. Kyjev se bude zdráhat zastavit, když je bezprostřední cena tak velká. Ukrajinská ofenzíva by se nicméně mohla zastavit dole na jihozápadě, po obnovení Chersonu. Přechod na východní stranu řeky Dněpr s cílem vyvinout tlak na zranitelné silniční a železniční spojení Ruska s Krymem by mohl být příliš náročný. Nikdy však nelze vyloučit, že Kyjev zahájí novou překvapivou ofenzívu,“ uvedl Clarke.

Kartami by podle něj mohla zamíchat i další ruská ofenziva, která může odstartovat na jaře s desítkami tisíc odvedených vojáků.

Andrej Piontkovskij, vědec a analytik působící ve Washingtonu, má za to, že Ukrajinci ruskému tlaku odolají a nakonec zvítězí, protože jejich odhodlání bojovat a bránit svou zemi, jejich motivace je mnohem větší, než ruská motivace znovu a znovu útočit.

„Očekávám, že klíčovým místem bitvy se v příštích měsících (možná týdnech) stane Melitopol. Po ovládnutí Melitopolu se Ukrajinci snadno přesunou k Azovskému moři, čímž účinně odříznou zásobovací a komunikační linie na Krym. Ruská kapitulace bude formálně dohodnuta na technických jednáních po zničujícím ukrajinském postupu na bojišti. Vítězné mocnosti - Ukrajina, Spojené království a USA - budou utvářet novou mezinárodní bezpečnostní architekturu,“ prohlásil Piontkovskij.

Naproti tomu Barbara Zanchetta, z katedry válečných studií na King's College v Londýně, má za to, že válka se povleče ještě dlouho.

„Vyhlídky na vyjednávání jsou chmurné. Pro případnou mírovou dohodu se musí změnit základní požadavky alespoň jedné strany. Nic nenasvědčuje tomu, že by se tak stalo nebo že se tak stane v nejbližší době. ... Bohužel to bude i nadále dlouhotrvající politická, ekonomická a vojenská bitva o odhodlání. A do konce roku 2023 bude s největší pravděpodobností stále probíhat,“ uvedla s tím, že bude hodně záležet na tom, zda Západ bude i nadále Ukrajinu podporovat. Pokud ano, ruská politická elita, ruská společnost se může vyčerpat a dospět k tomu, že se Rusové z Ukrajiny nakonec stáhnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejsem žádná krvelačná bestie, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 28.12.2022 10:03:05
ale zprávy ze světově sledovaného bojiště , kde po masívním náletu a bombardování je jeden mrtvý a dva zranění působí při své tragičnosti směšně. Co to je proboha za válku, kde se oběti počítají řádově v jednotkách. To si z nás snad děláte srandu, nebo co? Uvědomte si, že tam střílí obě strany, ale škody a oběti se přišívají jenom straně jedné. Objektivní zpravodajství neexistuje a zprávy jsou jenom z jednoho zdroje a to to je Zelenský. To už žurnalistika klesla tak hluboko, že jí to nevadí? Chápu, že politika je svinstvo, ale v tomto případě je svinstvo ta nejvoňavější varianta. Myslíte si, že lidé jsou takoví idioti. Jděte už s celou Ukrajinou do hajzlu.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

8:02 „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i inici…