Osud syna Andreje Babiše, nechť je varováním, láteřila Němcová na sociální síti

15.02.2021 22:01

Přestože poslanci odmítli nouzový stav prodloužit, naše republika v něm dále pokračuje. Po žádosti všech hejtmanů ho vláda opětovně vyhlásila až do konce února. Nyní se objevují hlasy, že jde o protiústavní jednání, na což upozornil i předseda Senátu Miloš Vytrčil. „Proslýchá se, že vláda postupovala protiprávně. Bude se odškodňovat? Doufám, že ano,“ napsala na Facebook senátorka za ODS Miroslava Němcová.

Osud syna Andreje Babiše, nechť je varováním, láteřila Němcová na sociální síti
Foto: FB poslankyně Němcové
Popisek: Miroslava Němcová podporuje běloruské demonstranty proti Alexandru Lukašenkovi

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17054 lidí
„Vláda žádala sněmovnu šestkrát o prodloužení nouzového stavu. Měla mít tedy šestkrát připraven plán B, pokud by byla vládou kompetentní. Zatím se spoléhala na komunisty. Teď to nedopadlo a vláda je nahá. Nejméně půl roku měla mít připraven plán přechodu na jiný režim. Nemá vůbec nic,“ uvedla Němcová. 
 
Každý podle ní musel počítat s tím, že nouzový stav prodloužen nebude. To platí i pro kraje. „Není pravda, že kraje postavila Sněmovna do nečekané situace. Viníkem je jednoznačně vláda. Musí si zajistit ve Sněmovně většinu a vést jednání se všemi tak, aby došlo k co nejmenším škodám. Většinu vláda ztratila a s nikým se nebavila. To věděli všichni,“ říká Němcová. 
 
S výsledek jednání vlády a hejtmanů spokojená rozhodně není. Prodloužení úředních hodin, okénka v knihovnách a nezávazné sliby o školství a podmínkách pro živnostníky a obchodníky je podle ní více než hubený. „Co všechny hejtmany spojilo? Padlo na jednání něco, co nevíme, a proto ten výsledek? Tak nám to řekněte, ať to lépe pochopíme. Jinak se ještě zhorší nedůvěra občanů v jakékoli rozhodnutí při řešení pandemie,“ vyzvala k odpovědi. 
 
Zastavila se i nad otázkou školství a všech studentů, kteří ztratili čas. „Jak to doženou? Recept pro všechny vláda nepředstavila ani ve Sněmovně a asi ani hejtmanům. Měsíce výzev a nic, teď to za čtrnáct dní bude?“ ptá se. 
 
 
„Komunisté chtěli za podporu škrty v armádním rozpočtu (oslabení naší pozice v NATO), miliardové obchody s Čínou, dostavbu jaderné elektrárny pro Rusko. Posledním požadavkem byl nákup ruských neprověřených vakcín Sputnik - Babiš tvrdí, že jsou to lži, komunisté jeden za druhým potvrzují, že s ním o tom jednali,“ upozorňuje Němcová. 
 
Dále dodala, že významní experti považují obejití sněmovny a okamžité znovuvyhlášení nouzového stavu za protiústavní. „Za týden se čeká vyhlášení Ústavní soudu o postupu vlády při uzavírání některých obchodů v rámci nouzového stavu, který ve čtvrtek sněmovna neprodloužila. Proslýchá se, že vláda postupovala protiprávně. Bude se odškodňovat? Doufám, že ano. Rozhodnutí poslanců o zrušení nouzového stavu padlo. Jak se k postupu hejtmanů a vlády nyní postaví? Jde o ochranu ústavního pořádku, o nic méně. A o to, že je už konečně třeba udělat přítrž tomuto způsobu vedení země,“ řekla Miroslava Němcová. 
 
„Jakékoli spojenectví s Andrejem Babišem je zrazování principů demokratické svobodné společnosti. Osud jeho syna a všech, kteří se kdy dali do jeho služeb, by nám měl být dostatečným varováním,“ uzavřela rázně politička ODS. 
 
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…