Osvobozený Šnajdr si nebral servítky: Odmítám démonický příběh pana Ištvana

31.10.2013 22:35

Expolanec Marek Šnajdr z ODS se poprvé obšírně vyjádřil ke kauze údajných trafik. Dlouho jsem mlčel, ale už nechci, hřímal v České televizi a nenechal nit suchou na vrchním státním zástupci v Olomouci Ivo Ištvanovi. Vytvořil prý démonický příběh, jehož jediným cílem bylo svrhnout legitimně vládnoucí kabinet. Na vodě prý stála i jeho měsíční vazba. Ištvan je však nadále přesvědčen, že chybu neudělal.

Osvobozený Šnajdr si nebral servítky: Odmítám démonický příběh pana Ištvana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr a Petr Tluchoř

Nejvyšší soud rozhodl, že není možné stíhat trojici exposlanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra za kroky, které mohly činit v souvislosti s výkonem poslaneckého mandátu. Stíhat je lze až za to, co se možná dělo po jejich odchodu ze sněmovny. Trojice mužů je tak definitivně ochráněna před olomouckým vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem. Právě ten usedl v křesle hosta čtvrtečních Událostí, komentářů České televize. A proti němu právě Marek Šnajdr.

Chybu jsme neudělali, věří Ištvan

„Já se cítím dobře a myslím, že není úplně pravda, že by kauza exposlanců nepokračovala, protože na ní jsou účastny i další osoby, kterých se rozhodnutí Nejvyššího soudu netýká,“ zdůraznil v úvodu státní zástupce, který má za to, že vyložil onu ochranu exposlanců velmi široce. Je také přesvědčen, že vyšetřovatelé v kauze neudělali chybu. Soud ale konstatoval, že není podstatné, zda poslanec jedná na půdě sněmovny či jinde a pokud toto jednání skončilo vzdáním se mandátu, je zákonodárce kryt tzv. indemnitou.

Ištvan se ve vysílání pozastavoval nad tím, že podle soudu není důležité, kde se případné protiprávní jednání dělo, ještě v červenci se však zdálo, že by to roli hrát mohlo. Ištvan je i nadále přesvědčen, že poslancům byla poskytnuta neoprávněná výhoda v souvislosti s přijetím tzv. daňového balíčku. „My v tom to podezření stále spatřujeme,“ zdůraznil státní zástupce.

Následně odmítl prozradit, zda se teď zaměří na expremiéra Petra Nečase. A jak je to s údajným napojením kmotrů na tuto kauzu? „Provádíme prověřování v několika směrech,“ zaznělo ve vysílání.

Vazba stála na vodě, zuří Šnajdr

A co na to říkal Marek Šnajdr? „Já asi nemám potřebu se potkávat s panem Ištvanem tváří v tvář a něco si vyříkávat. Já jsem byl během toho řízení velmi zdrženlivý, ale dnes už nechci být. Novináři a celá naše veřejnost je manipulována nepravdami, které konstruovaly démonický příběh. Mluvilo se třeba o zlatu. Kde je?“ ptal se Šnajdr. V žádném případě prý není pravda, že by se vzdal svého poslaneckého postu za místo v podniku Čepro. „V tom spisu o tom není ani jedna řádka. Chcete-li znát můj názor, tak jsem hluboce přesvědčen, že cílem nebylo nalézat nový právní výklad a trestat korupci, ale jediným cílem bylo svrhnout legitimně zvolenou vládu této země.“ Má na to důkaz? Tímto důkazem je podle něj skutečnost, že neexistuje důkaz o údajné korupci.

„Nebyly dokonce prokázány ani konspirativní schůzky. Šlo pouze o jednání během kongresu ODS, kde tam s námi byly další stovky lidí,“ rozčílil se Šnajdr ve vysílání. „Proč bylo rozhodnuto o uvalení vazby, když jsme už dva měsíce předem věděli, že probíhá prověřování, protože jsme v této věci byli podávat vysvětlení? Já i moji kolegové. Selským rozumem, jaký smysl měla tedy vazba?“ ptal se exposlanec.

Svou kauzu považuje za tak jasnou, že se velmi podivuje nad tím, na základě jak špatných argumentů je občan posílán do vazby. „Já se chci vyjádřit v tom smyslu, že ta kauza neexistuje a nikdy se nestala, jak tvrdí státní zástupce,“ zdůrazňoval Šnajdr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …