Osvobozující verdikt v kauze letounů CASA: Parkanová zproštěna obžaloby. Státu prý nevznikla žádná škoda

16.10.2020 16:45

Soud dnes zprostil bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené. Státní zástupce žádal pro Parkanovou dvouletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest, pro Staňka pět let vězení a pětimilionový trest. Pro oba chtěl také zákazy činnosti.

Osvobozující verdikt v kauze letounů CASA: Parkanová zproštěna obžaloby. Státu prý nevznikla žádná škoda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi. Obžaloba tvrdila, že Parkanová a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Staněk způsobili státu škodu zhruba 817 milionů korun, protože nenechali zjistit obvyklou cenu strojů. Státní zástupce Jan Kořán později na základě dodatku znaleckého posudku výši údajné škody zrevidoval na 777 milionů.

Kořán vinil Staňka ze zneužití pravomoci a z úmyslného porušení povinnosti při správě cizího majetku. Parkanovou pak z nedbalostního maření úkolu veřejného činitele a z porušení povinnosti při správě cizího majetku z vědomé nedbalosti. Soud ale dospěl k závěru, že skutky popsané v obžalobě se nestaly.

Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová ostře zkritizovala posudek, o který se obžaloba opírala. „Soud dospěl k jednoznačnému závěru, že posudek předložený obžalobou je metodicky a věcně nesprávný a ve své podstatě nepřesvědčivý. Postrádá erudici, kterou by bylo možné od ústavního znaleckého posudku očekávat,“ uvedla. Ztotožnila se s názorem obhájců a jimi povolaných znalců, že státu žádná škoda nevznikla.

Obvodní soud obdržel obžalobu koncem roku 2015. Hlavní líčení začalo v květnu 2017. Státní zástupce si na předsedkyni soudního senátu stěžoval kvůli průtahům v řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…