Otcové, nástup na rodičovskou! Vše, co potřebujete vědět ke směrnici EU, kvůli které se křičí

11.08.2020 18:47

Evropská unie schválila směrnici, která se týká rodičovské a otcovské dovolené. „Členské státy zajistí, aby dva měsíce rodičovské dovolené nebylo možno přenést,“ psalo se v přijaté směrnici, pro kterou Česká republika hlasovala. Důvodem je údajně to, že otcové práva na rodičovskou dovolenou nevyužívají a přenáší ji na matky. Změna by prý měla pomoct matkám vrátit se zpátky na trh práce. Nemění se však pouze podmínky rodičovské dovolené.

Otcové, nástup na rodičovskou! Vše, co potřebujete vědět ke směrnici EU, kvůli které se křičí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Českým internetem se začala šířit informace o již rok přijaté unijní směrnici. Ta má změnit čerpání rodičovského příspěvku. Směrnice zavazuje členské státy čerpat rodičovskou dovolenou a nově by měla být část této dovolené nepřenosná mezi rodiči. Ve zdůvodnění této směrnice se v bodě 20 píše, že většina otců práva na dovolenou nevyužívá či velkou část dovolené přenáší na matky. Směrnice má přispět k rozdělení péče mezi muže a ženy a k vyššímu uplatnění matek a pečujících o blízké na trhu práce.

Celý text směrnice ZDE:

„Účelem zajištění, aby měl každý rodič výhradně pro sebe alespoň dva měsíce rodičovské dovolené, které nelze přenést na druhého rodiče, je motivovat otce k tomu, aby svého práva na tuto dovolenou využívali. Současně se tím podporuje a usnadňuje opětovné začlenění matek na trhu práce poté, co po určitou dobu čerpaly mateřskou a rodičovskou dovolenou.“

Směrnice tedy mimo jiné vyzývá státy, aby zavedly otcovskou dovolenou v trvání deseti dnů, pokud ji už zavedenou nemají. Dovolená by se pak měla týkat buď otců, nebo rovnocenných druhých rodičů tak, jak je uznává vnitrostátní právo. Dále se členské státy mají rozhodnout, zda umožní čerpat otcovskou částečně před narozením dítěte nebo až po narození. Otcovská je v České republice poměrně novým institutem. Vznikla v roce 2018 a opravňuje otce čerpat dávku po dobu sedmi dní. Dle směrnice by se tedy doba měla navýšit o další tři dny.

V článku 5 tato směrnice mění právě rodičovskou dovolenou. Směrnice zavazuje státy, aby každý pracovník měl individuální právo na rodičovskou dovolenou v délce nejméně čtyř měsíců. Dále mají členské státy zajistit, aby byly dva měsíce rodičovské dovolené nepřenositelné. Z toho by mělo tedy vyplývat to, že dva měsíce rodičovské dovolené pro otce by neměly být převoditelné na matku. Česká republika patří mezi státy, kde platí jedna z nejdelších rodičovských dovolených. Během pobírání rodičovské dovolené je možno čerpat příspěvek až po dobu 4 let.  

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19?

53%
hlasovalo: 7774 lidí

Kromě úprav otcovské a rodičovské dovolené by měly státy též dle článku 6 a 7 vytvořit institut pečovatelské dovolené a pracovního volna z důvodů vyšší moci. Pečovatelská dovolená by podle dokumentu měla činit pět pracovních dní během jednoho roku.

Úpravy se dále týkají i trhu práce, čímž se zabývá článek 9, jelikož členské státy by měly přijmout nezbytná opatření k zajištění toho, aby pracovníci s dětmi do určitého věku, který činí nejméně osm let, a pečující osoby měly právo žádat o pružné uspořádání práce za účelem péče. Pružným uspořádáním práce se pak dle definice v směrnici rozumí možnost pracovníků přizpůsobit si rozvržení práce, včetně využívání práce na dálku, pružného rozvržení pracovní doby nebo kratší pracovní doby. Právě Česká republika tvoří zemi s nejmenším podílem kratších pracovních úvazků. „Má ho desetina žen a něco málo přes dvě procenta mužů,“ psal server e15.

Samotná směrnice prošla již v prvním čtení. V Radě Evropské unie pro ni český ministr hlasoval. Proti byli zástupci Dánska, Maďarska, Nizozemí či Slovinska.  V samotném Evropském parlamentu se hlasovalo optickou většinou, nikoliv jmenným hlasováním.

Europoslanci mají často na hlasování jen pouhých pár vteřin. Po internetu putuje video, kde si europoslanci během necelé minuty takto „odmávali“ celých deset hlasování. Hlasování se dle slovenského europoslance nesčítá, ale pouze se odhaduje. Hlasování takto dle něj odhaduje předsedající, a pokud má někdo pochybnosti, tak si může zažádat o jmenné hlasování, jak poznamenal v diskuzi.

Dodejme ještě, že se jedná o směrnici a nikoliv nařízení. Nařízení je pro všechny členské státy právně závazné, směrnice ovšem stanovuje cíl, které musí jednotlivé členské státy splnit. Je však na samotných státech, jakou formou cíl splní. Více o právních aktech Evropské unie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…