Otevřený útok veřejnoprávní televize na Primu. Luboš Rosí vypustil na diváky to nejhorší, co našel. Proč?

08.04.2019 9:20

Nový zpravodajský kanál, který hodlá TV Prima vybudovat ve spojení s televizí CNN, přirozeně zajímá Českou televizi, která tak získá na poli zpravodajství konkurenta. O novém kanálu šla řeč i v Newsroomu ČT24. Nechyběly zmínky o kontroverzích, které v souvislosti se zpravodajstvím Primu potkaly, jako například důraz na interpretaci uprchlické krize. K novému kanálu hovořil šéfredaktor Hlídacího Psa a Tomáš Etzler, který už byl šokovaný na DVTV. A ČT nezapomněla ani zmínit, že její jediný konkurent z minulosti v této oblasti zkrachoval.

Otevřený útok veřejnoprávní televize na Primu. Luboš Rosí vypustil na diváky to nejhorší, co našel. Proč?
Foto: Repro ČT24
Popisek: Luboš Rosí o TV Prima

Luboš Rosí zmínil reakce na rozhodnutí televize vytvořit zpravodajský kanál. „Pozdní apríl,“ napsali prý někteří komentátoři. Připomenul i kontroverze, které se kolem zpravodajství Primy objevily, a že dosavadní čtyřicítka reportérů vyráběla pouhou hodinu zpráv denně, a nyní bude dělat celý program. „S nadsázkou, velká mediální reality show začíná, mohla by mít název: Jak se v Česku buduje CNN,“ uvedl Rosí téma. Marek Singer, generální ředitel FTV Prima, prohlásil, že většina reportáží bude vyráběna českou redakcí, protože Češi preferují zprávy o českém prostředí.

poll title="Anketa:" id="2759" /}ČT si stejně jako DVTV k tématu pozvala spolupracovníka CNN Tomáše Etzlera, který poznamenal, že je to poprvé, co už existující televize začíná spolupracovat se CNN, doteď se prý tyto zpravodajské kanály stavěly tzv. na zelené louce. Editoriální standardy Primy jsou prý v současné době naprosto neslučitelné s těmi v CNN a CNN si své jméno hlídá.{

Následovaly další zmínky o kontroverzích, ke kterým hovořil šéfredaktor Robert Břešťan ze serveru HlídacíPes.org. „Nejde jenom o ten případ, na který jsme upozornili my, to znamená na ten tlak shora na redaktory, jakým způsobem mají interpretovat tu uprchlickou krizi. Že mají rezignovat na zpravodajské standardy. Kromě toho lze připomenout lehce úsměvné momenty,

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí
mimochodem také vypovídající, vážně se tvářící zpráva, že na nás z nebe prší chemtrails...“ Břešťan dodal, že se jedná o chytrý marketingový kalkul, protože se pak Prima může schovat před kritikou za značku CNN.

A ČT také ukázala tweet šéfredaktora Hospodářských novin Filipa Černého, který psal: „Toto bude zajímavé, až někdo ze CNN na zpravodajství Primy opravdu mrkne a najde tu sadu xenofobních, protievropských a prohradních reportáží.“ Ale podle mediálního analytika Milana Šmída nemá adorování CNN a zavrhování Primy smysl, jde prý hlavně o byznys.

 

 

ČT také neopomenula zmínit kanál Z1, který ovšem na českých obrazovkách vydržel jen 2,5 roku. To ale okomentoval generální ředitel Primy, že je rozdíl mezi snahou prorazit jedním kanálem jako Z1 a zakládáním již devátého kanálu jako v případě Primy.

Odnože CNN
Repro ČT24

Celý pořad ZDE

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…