Ovčáček: Ukrajina je oběť na oltáři pomstychtivé krutosti. Rusku jde o porážku Západu

16.10.2022 19:01

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček po nějakém čase opět promluvil k veřejnosti. Sdělil Čechům, Moravanům a Slezanům, že všechny čeká nelehké období, v němž budou někteří potřebovat pomoc. Pozornost věnoval také válce na Ukrajině a tady se vyjádřil totožně s prezidentem Zemanem.

Ovčáček: Ukrajina je oběť na oltáři pomstychtivé krutosti. Rusku jde o porážku Západu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Ovčáček

Miloš Zeman na počátku března příštího roku odejde z funkce prezidenta republiky a Jiří Ovčáček pravděpodobně skončí v roli hradního mluvčího. Prozatím prý neřešil, co bude dělat, až nebude hradním mluvčím. Domnívá se, že s Milošem Zemanem zůstane v kontaktu i nadále.

Zatím však mluvčím prezidenta stále zůstává  a v této roli v rozhovoru pro server Život v Česku oznámil české veřejnosti ve shodě s vládou Petra Fialy (ODS), že Česko čekají nelehké časy, v nichž by si lidé měli pomáhat.

Jasně se vyjádřil také k ruské válce na Ukrajině.

„Přiznám se, že utrpení Ukrajiny mne nesmírně tíží na srdci. Jaká to je tragédie. Pomstychtivá krutost, to je motiv ruského útočníka. Pomsta za minulost, krutost k nevinným obyvatelům Ukrajiny. Nic nemůže omluvit agresi, nic. Modlím se za mír na Ukrajině, aby opět zde lidé mohli normálně žít. Snad se rány jejich srdce zahojí a bolest ze ztráty blízkých časem zmírní. Jizvy už ale zůstanou. Konec války však není zatím v dohledu. Jistě je třeba jednat o míru, ale nikoliv pod diktátem agresora. Situaci navíc komplikuje skutečnost, že Rusko ve skutečnosti touží po boji a porážce Západu. Ukrajina je oběť na oltáři pomstychtivé krutosti,“ konstatoval Ovčáček.

Prozradil také, že mezi současnými prezidentskými kandidáty nemá žádného favorita.

Ovčáčkův zaměstnavatel, prezident republiky Miloš Zeman, se po ruském útoku na Ukrajinu postavil k Ruské federaci kriticky. A tento svůj kritický postoj vyjádřil opakovaně.

„Před několika dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a že na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil. Iracionální rozhodnutí vedení Ruské federace způsobí výrazné škody samotnému ruskému státu. Domnívám se, že je načase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány, a mám tím na mysli především sankci v oblasti tzv. SWIFT, která by znamenala vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ prohlásil Zeman těsně po vypuknutí ruské agrese.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …