Ovčáček odpálil bombu: Jestli bude Babiš válčit se Zemanem, zle skončí. A Hamáček by si měl odpočinout

01.08.2019 16:44

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček je přesvědčený, že předseda ČSSD Jan Hamáček by si měl od svých straníků odpočinout. O předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) na rozdíl od některých komentátorů prohlásil, že je to silný premiér. Prý je silný právě ve svém spojenectví s prezidentem Zemanem. Kdyby rozpoutal se Zemanem válku, jak to podle Ovčáčka udělal expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), dopadne neslavně.

Ovčáček odpálil bombu: Jestli bude Babiš válčit se Zemanem, zle skončí. A Hamáček by si měl odpočinout
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

Novinářka Helena Šulcová na svém YouTube kanálu uveřejnila rozhovor s mluvčím prezidenta republiky Miloše Zemana Jiřím Ovčáčkem. Hned na úvod se od něj dozvěděla, proč Zeman zatím nejmenoval nového ministra kultury místo Antonína Staňka (ČSSD), který svůj post již opustil.

Anketa

Čeští senioři prý podléhají tzv. ,,dezinformacím". Je to bezpečnostní hrozba?

8%
92%
hlasovalo: 18542 lidí

„Ten důvod je jednoduchý. Protože situace je poněkud složitější, než by se zdálo. Tady dochází k určitým rozporům. Ty rozpory vznikají v sociální demokracii. Kde jinde, v dnešní situaci v rámci vládní koalice,“ rýpl si do členů menší vládní strany prezidentův mluvčí.

Staněk odvolal dva ředitele příspěvkových organizací, ČSSD ho nejprve podpořila, ale poté otočila a prezident Zeman se prý jen ptá proč. „Prezident republiky nese svoji odpovědnost, osobní, integrální za to, kdo bude ministrem a kdo nebude ministrem,“ vysvětloval Ovčáček s tím, že prezident musí vše pečlivě zvažovat a nesmí se chovat jako automat na podpisy.

„Naučme se to, že všechny věci se musejí rozvažovat velice pečlivě, než uděláme nějaký krok, přemýšlejme o něm. Nepodléhejme tomu, že je dnes všechno na sociálních sítích, nepodléhejme tomu. Politika přece nemůže být takhle uspěchaná. Prezident republiky přistupuje velice zodpovědně k celé té záležitosti a samozřejmě nebude podléhat tomu, že musí hned něco udělat,“ pokračoval Ovčáček.

Skutečností však je, že Ústava České republiky jasně říká, že je prezident ve své pozici neodpovědný, zatímco premiér za vládu nese odpovědnost, nese odpovědnost za členy vlády a Poslanecké sněmovně skládá účty.   

Hradní mluvčí ještě dodal, že Miloš Zeman dává ČSSD čas k rozvažování, neboť členové strany stále rozvažují, zda zůstat ve vládě, nebo z ní odejít. Tento oddechový čas bude trvat až do 15. srpna. „Do té doby mají všichni oddechový čas, mohou jet na dovolenou. Já si myslím, že je to velmi záhodno, aby jak pan premiér, tak pan předseda Hamáček odjeli na dovolenou, nevěnovali se velké politice a odpočinuli si.

U pana předsedy Hamáčka vidím, že to má velmi složité v té vlastní straně, a bylo by možná dobře si od té strany odpočinout a přemýšlet o tom, co dál,“ vzkázal do sídla ČSSD – do Lidového domu – Ovčáček.   

Hradní mluvčí si nemyslí, že by Andrej Babiš byl slabým premiérem, za slabého ho prý označují jen komentátoři, kteří si přejí, aby předseda vlády rozpoutal válku s prezidentem. „Pan premiér je silný právě ve spojenectví s panem prezidentem a všechny tyto komentáře míří k jedné jediné věci. Snaží se pana premiéra donutit k tomu, aby vyhlásil válku panu prezidentovi,“ řekl doslova Ovčáček. Podle jeho názoru válku Zemanovi kdysi vyhlásil dnes již bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poukázal na to, že po této válce získala ČSSD ve volbách sedm procent hlasů.   

Kdyby se předseda vlády Babiš rozhodl jít Sobotkovou cestou, údajně také nedopadne dobře. „Já vám prozradím jednu věc, o které jsem skálopevně přesvědčen. Kdyby Andrej Babiš vyhlásil válku panu prezidentovi, tak hnutí ANO klesne pod 20 procent,“ zdůraznil.

Babiš je podle Ovčáčka silný na mezinárodním poli i v komunikaci s občany. Na rozdíl od jiných politických lídrů se prý Babiš nebojí vyrazit mezi lidi na vesnici a hovořit s nimi.

Pokud jde o samotného Ovčáčka, ten prý svou sílu rozvíjí na Twitteru. „Mám velkého učitele – Donalda Trumpa... Když se podíváte na Twitter Donalda Trumpa, tak to jsou velice úderné tweety,“ zdůraznil hradní mluvčí s tím, že prezident Miloš Zeman se na Twitteru vyjadřovat nebude, dohodli se prý na tom, že to bude Ovčáčkova práce.  

Pár slov přidal i na konto možné prezidentské kandidatury Dominika Haška. „Lidé sice můžou někoho milovat, ale to neznamená, že ho zvolí prezidentem republiky. Lidé budou chtít někoho, kdo bude mít alespoň nějakou politickou zkušenost. A druhá premisa, kterou já razím, že budoucí prezident bude konzervativnější. Nebude to liberál,“ zdůraznil Ovčáček.

Vzhledem k tomu, že dnešní senátor Jiří Drahoš není právě nejkonzervativnější, podle Ovčáčka se prezidentem nestane. „Nemá žádnou šanci, protože prohrál a protože se prokázalo, že nemá názor. Nechce se k ničemu vyjádřit a lidé nechtějí někoho, kdo nemá názor, resp. někoho, kdo nechce říct, co si myslí,“ nešetřil Drahoše Ovčáček. 

Budoucím prezidentem prý bude člověk s jasně danými názory, který ale nebude vyhovovat novinářům.

Dokonce je připraven kandidovat sám, a to v případě, že demonstranti z Milionu chvilek pro demokracii přikročí k násilným činům, ať už verbálním, nebo fyzickým. Ovčáčkovi se zdá, že demonstranti z Milionu chvilek se chovají povýšeně a nerespektují opačné názory. Myslí si to především o lidech, kteří na demonstracích vystupují na pódia. 

Kdyby měl říct, ke které straně má dnes nejblíže, vybral by si hnutí ANO, neboť se mu zdá, že je dostatečně konzervativní v otázce obhajoby národních zájmů.

Když se rozhovor blížil k závěru, Ovčáček prohlásil, že je mu bližší německá kancléřka Angela Merkelová než ruský prezident Vladimir Putin.

„Angela Merkelová prokázala, i přes ten přešlap, že to je člověk, který ví, co chce, dokáže za tím jít a stojí si za svým,“ pravil Ovčáček s tím, že oním přešlapem myslí její rozhodování v uprchlické krizi.

Jedním dechem však dodal, že Rusko nás neohrožuje. „Já Rusko nepovažuji za nepřítele. Já Rusko považuji za soupeře, a to je trošku rozdíl,“ uzavřel své vystoupení hradní mluvčí.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…