Ovčáčkovo brutální sólo v rádiu: Herman by měl zvážit odchod z vlády a ty lži českých novinářů...

19.10.2016 18:08

Karolína Koubová ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu přivítala zvláštního hosta. Vyzpovídala mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, který v poslední dnech, obrazně řečeno, dští oheň a síru takřka na všechny strany – na letové dispečery, na sociální demokracii a premiéra Bohuslava Sobotku, ale i na lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. Proč to dělá?

Ovčáčkovo brutální sólo v rádiu: Herman by měl zvážit odchod z vlády a ty lži českých novinářů...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

Hned na úvod zdůraznil, že kritika ministra kultury Daniela Hermana byla kritikou, kterou by vyřkl i sám prezident. „Dalajláma je vnímán jako představitel exilové vlády a pro čínskou stranu je to velmi citlivé téma, pokud člen vlády přijme dalajlámu na půdě ministerstva a ještě za lesku kamer,“ zaútočil na lidoveckého šéfa resortu kultury Ovčáček.

Nijak nepomohly námitky moderátorky, že dalajláma podle svých vlastních slov neusiluje o rozbití jednotné Číny a politických funkcí se vzdal už před lety, takže po světě cestuje pouze jako myslitel a duchovní reprezentant tibetské kultury.

„Pan Herman je členem týmu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a česká vláda usiluje o dobré vztahy s Čínou. Pokud ministr kultury nesouhlasí se zahraniční politikou vlády, je na něm, aby zvážil, zda vládu neopustí. (...) Pan ministr porušil jednotnou linii zahraniční politiky české vlády, což je věc, která byla mylně vytýkána prezidentu Zemanovi. (...) Čínská republika vnímá tyto kroky velmi negativně. Proto je tady toto prohlášení (o vztazích s Čínou). Je to stejné, jako kdyby Česká republika prohlásila, že je členem Evropské unie,“ vyjádřil názor hlavy státu mluvčí.

V době, kdy Ovčáček mluví v rádiu, na Hradě prý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jedná s Milošem Zemanem o návštěvě dalajlámy. Odvážné je se s někým sejít a být za to kritizován. Ale my sledujeme ty mediální chvalozpěvy na ministra Hermana, přisadil si Ovčáček.

Navázali jsme strategické partnerství s Čínskou lidovou republikou a je v zájmu České republiky, aby se navýšila míra investic. Setkání s dalajlámou nemůže mít na českou ekonomiku dopad. To je názor pana ministra financí. Já mu ho nebudu brát, ale nejvyšší představitelé země se k tomu vyjádřili.

„Až pan ministr nebude ministrem, nechť se schází s dalajlámou, kdy mu bude libo,“ pokračoval v palbě do ministra kultury hradní mluvčí.

Ve druhé polovině rozhovoru omlouval pozdní příchod Miloše Zemana na státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Ovčáček trvá na tom, že za pozdní přílet na Slovensko může silný protivítr, který malému letadlu nedovolil letět předpokládanou rychlostí.

„Pan prezident byl pozván na kondolenci v 11:35; to, co se objevilo v médiích, to jsou prostě lži. To zpoždění v žádném případě nezpůsobil pan prezident. Pan prezident se přesně držel informací, které dostal od protokolu. Velmi mě pobouřilo, když jsme se v některých médiích dočetli, že pan prezident nestihl pohřeb. To je prostě lež,“ bušil Ovčáček dál do novinářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…