Ovlivněné volby? Podvedená AfD. Tuny letáků skončily v odpadu v rámci „boje s nacisty“

16.10.2021 21:18

Německé volby do Spolkového sněmu provázela událost, která mohla dosti nepříznivě zasáhnout do letošního lehkého propadu strany Alternative für Deutschland (AfD). Během předvolební kampaně totiž skupina aktivistů, kteří sami sebe označují za radikální, uspořádala podvod na mnohá regionální zastoupení této strany a nabídla jim skrze svoji fiktivní společnost distribuci reklamních materiálů. Ty však skončily akorát v kontejneru. „Stali jsme se světovou jedničkou v nerozšiřování nacistických letáků,“ pochvalují si. Má to dohru.

Ovlivněné volby? Podvedená AfD. Tuny letáků skončily v odpadu v rámci „boje s nacisty“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň v ulicích německých Drážďan. Volby do Bundestagu jsou za dveřmi

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
Aktivisté vystupující jako kolektiv Zentrum für politische Schönheit (Centra pro politickou krásu) se rozhodli naplánovat podvod a předstírali založení fiktivní dopravní společnosti, aby si je AfD vybrala před volbami do Spolkového sněmu k distribuci velkého množství reklamních materiálů o celkové váze až 72 tun.

Skupina straně nabídla, že bude poskytovat roznášení letáků a i přesto, že její společnost pod názvem „Flyerservice Hahn“ reálně neměla žádné sídlo, neexistoval o ní zápis v obchodním rejstříku a nebyla ani přihlášena coby daňový subjekt, zakázku od politické strany skutečně obdržela.

Postupně tak od strany získala na rozvoz od různých okresních sdružení strany až pět milionů letáků. A co s nimi udělali? Aktivisté na videu řekli, že to, co umí vůbec nejlépe – „vůbec nic“.

Plné kontejnery letáků tak před volbami zůstaly nedoručené a skupina si pochvaluje, že se stala „světovou jedničkou v nerozšiřování nacistických letáků“. „Ostatní strany mají členy, kteří své letáky distribuují z přesvědčení. AfD má jen nás – a my z přesvědčení nedistribuujeme ani jeden z jejích letáků,“ zaznělo též.

Smlouvy na distribuci materiálu se s regionálními buňkami AfD podařilo fiktivní společnosti uzavřít, jelikož na první pohled působila společnost reálně, aktivisté totiž cílili zejména na to, aby měla dostatečně reprezentativní webové stránky a vyrobili i propagační materiál. To, že se jedná o podvod, tak politici mohli zjistit teprve při kontrole obchodního rejstříku.

Že letáky AfD nikdo nedostane, se představitelé strany až z 85 organizačních celků strany dozvěděli teprve v předvečer německých voleb.

Mluvčí AfD uvedl, že přesný rozsah způsobených škod zatím není znám a oznámil, že AfD ve věci podvodu podá trestní oznámení. Postižena měla být okresní sdružení a kandidáti v Dolním Sasku, Berlíně, Hesensku, Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci.

Vrchní kandidát AfD Tino Chrupalla podle serveru Zeit.de krátce před volbami prohlásil, že věc uškodila i samotné demokracii: „Tato bezprecedentní akce se netýká pouze AfD. Zde již došlo ke značným škodám na demokracii.“

Aktivisté míní, že možné trestní oznámení příliš nemá šanci na úspěch, jelikož podle jejich tvrzení neexistují důkazy. „Neexistuje žádné potvrzení objednávky, žádné právně platné smlouvy, ale pouze ‚nabídky‘ od společnosti distribuující letáky bez jakékoli právní formy a ve jménu umění,“ tvrdí.

„Náš klient je velmi naštvaný,“ poznačili však aktivisté a vyzývají Němce, aby jim pomohli. „Místo toho, abychom propagační materiály vrátili nacistům, vám je nyní prodáme,“ zaznělo od nich a odkázali na svou sbírku, v níž chtějí vybrat 100.000 eur.  

Nakolik podvod s letáky promluvil do výsledků německých voleb, je otázkou, AfD však získala pouze 10,3 %, což je méně než u předchozích voleb, kdy dosáhla na 12,6 %.

Sami aktivisté o sobě prohlašují, že jsou „radikální křídlo humanismu“ a že je potřeba, aby byli radikální. „Vyzbrojujeme realitu morální představivostí a stavíme se proti Amnesty International a Pro Asyl, protože věříme, že boj za lidská práva musí být radikálnější. Nikdy ji nevyhrajeme pomocí hashtagů, světelných řetězů a online petic, ale pomocí fikce a představivosti,“ představují se na svým webových stránkách.

Termín „agresivní humanismus“ podle nich „vyjadřuje vhled, že boj za lidská práva v západním světě je veden příliš zdvořile – a legitimizuje útočné, radikální a nezákonné vystupování“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…