Pačes z ČEZu šokoval v rádiu. Zůstal prý v dozorčí radě, protože poslal Babišovi knihu

01.07.2014 21:40

Velmi překvapený byl z odpovědí předsedy dozorčí rady společnosti ČEZ Václava Pačese moderátor diskusního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Martin Veselovský. Pačes totiž popíral kontakty s politiky. S ministrem financí Andrejem Babišem prý v životě osobně nemluvil, s Bohuslavem Sobotkou naposledy, když byl nynější premiér ministrem financí. Dozorčí rada přitom odráží zájmy státu, protože ten má ve společnosti ČEZ podíl 70 %.

Pačes z ČEZu šokoval v rádiu. Zůstal prý v dozorčí radě, protože poslal Babišovi knihu
Foto: Ondřej Vaněk
Popisek: Václav Pačes

Pačes popíral i další možné kontakty s politiky. Před několika dny bylo vyměněno v dozorčí radě ČEZu sedm z osmi jejích členů. Jediným, který zbyl z původní sestavy, byl nakonec právě Václav Pačes. Ten v pořadu ale poněkud překvapivě tvrdil, že sám nevěděl, jestli bude do dozorčí rady znovu zvolen. Přiznal, že ještě ráno před valnou hromadnou ČEZu se jednalo, kdo v dozorčí radě bude, nebo ne. „Já sám jsem nevěděl, jestli budu zvolen, nikdo z Ministerstva financí o tom se mnou nemluvil,“ uvedl Pačes.

Na poznámku Veselovského, že se říká, že se za setrvání Pačese v dozorčí radě postavil premiér Sobotka, Pačes odpověděl, že o tom nic neví. A že s Bohuslavem Sobotkou mluvil naposledy, když byl nynější premiér ministrem financí.

Nevěřím, že by se pode mnou kuly pikle

To, že nakonec v dozorčí radě zůstal, si vysvětluje i tím, že Ministerstvu financí poslal knihu „Perspektivy české energetiky“, kterou sepsal spolu se šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. „To byl možná ten popud, že Babiš souhlasil s tím, že tam zůstávám,“ poznamenal Pačes s tím, že Babišem nikdy nemluvil. Jen jej prý možná někdy zahlédl „na nějaké recepci“.

Na otázku moderátora, zda jej nenapadlo, že funguje jen jako fíkový list pro činnost politiků, odpověděl, že je nezávislým člověkem, což „oni“ dobře vědí. Pačes argumentoval i tím, že v dozorčí radě se o všem veřejně hlasuje. „Nevěřím tomu, že by se pod mým vedením kuly nějaké pikle,“ uvedl Pačes.

Přechod jen poloviny aut v ČR na elektřinu by si vyžádal dva temelínské bloky

Nesouhlasí s názory, že cena elektrické energie bude v budoucnosti tak nízká, že se nám ji nevyplatí vyrábět, a měli bychom ji raději dovážet. Jeho soukromý názor je, že příští rok na jaře by se měl vyhlásit tendr na dostavbu Temelína. Důvodem jsou plány na uzavírání českých tepelných elektráren. Jejich výpadek a výpadek jaderné elektrárny Dukovany, která bude za deset až dvacet let uzavřena, totiž bude nutné něčím nahradit.

Zmínil také možnost, že v blízké budoucnosti se začnou masově prosazovat elektromobily. Pokud by u nás jen polovina automobilů přešla na elektrický pohon, vyžádalo by si to kapacitu dvou bloků temelínské jaderné elektrárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…