Pád eura. Kvůli inflaci v EU padlo, co by se také mohlo stát

09.08.2023 9:14 | Monitoring

Míra inflace se od sebe v jednotlivých zemích EU poměrně výrazně lišší. Zatímco v Česku podle dat Eurostatu činila 11,2 procenta, v Dánsku to bylo jen 2,4 procenta a v Německu 6,8 procenta. Ekonom Lukáš Kovanda varuje, že investoři přestávají věřit, že Evropská centrální banka inflaci rychle zkrotí. Nabídl recept, se kterým by to mohla dokázat, ale upozornil na riziko, které s sebou jeho doporučení nese.

Pád eura. Kvůli inflaci v EU padlo, co by se také mohlo stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eurobankovka v detailu

Podle dat Eurostatu inflace v EU postupně klesá. V červnu se snížila z květnových 7,1 na červnových 6,4 procenta. V Česku podle Eurostatu činila v červnu inflace 11,2 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) konstatoval, že v červnu inflace klesla pod 10 procent. S odvoláním na čísla ze světových trhů ekonom Lukáš Kovanda konstatoval, že investoři přestávají věřit, že Evropská centrální banka dokáže inflaci v EU rychle zkrotit.

„Mezinárodní investoři stále méně důvěřují Evropské centrální bance, že se jí podaří zkrotit inflaci. Pro pětileté období začínající za pět let, tedy pro léta 2028 až 2033, trh nyní čeká inflaci v eurozóně na úrovni 2,67 %. Jde o nejvyšší údaj od roku 2010,“ upozornil na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, ekonom Kovanda.

Obratem dodal, že by se Evropská centrální banka měla zachovat jako Česká národní banka ještě pod vedením Jiřího Rusnoka a razantně zvednout úrokové sazby. Nástupce Jiřího Rusnoka v křesle Guvernéra Aleš Michl spolu s kolegy z Bankovní rady nechává již přes rok úrokové sazby beze změny na hladině, kterou nastavil ještě Rusnok se svými kolegy.

Podle Kovandy ale může mít ECB strach, co by zvýšení úrokových sazeb s výrazným italským státním dluhem udělalo.

„ECB by měla jít s úrokovými sazbami razantněji nahoru a přiblížit se v tomto ohledu razanci České národní banky. Tomu však brání strach frankfurtského ústředí ECB, a ostatně i Bruselu, že s výraznějším růstem úroků by se mohly vymknout kontrole úroky z italského dluhu – a povážlivě přiblížit bankrot Itálie a související pád eura,“ psal dál Kovanda.  

Lukáš Kovanda promlouvá

Není přitom bez zajímavosti, že se od sebe inflační hladiny v jednotlivých zemích EU poměrně výrazně liší, což dokládají data Eurostatu. Zatímco v Česku je podle těchto dat inflace 11,2 procenta, jak už bylo řečeno, v Německu to bylo jen 6,8 procenta, v Irsku 4,8 procenta a v Dánsku jen 2,4 procenta. Ve Španělsku inflace činila jen 1,6 procenta, ale v Maďarsku 19,9 procenta. V zemi Viktora Orbána je inflace zdaleka nejvyšší v porovnání se všemi ostatními zeměmi sedmadvacítky.

Data Eurostatu o inflaci

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nově zveřejněné informace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 09.08.2023 10:02:08
odhalily, že Rusko je nyní největší ekonomikou v Evropě a také pátou světovou vůbec poprvé od sovětských dob. Tím předstihla Německo a nyní je za Čínou, USA, Indií a Japonskem s neuvěřitelnou hodnotou 5,51 bilionu dolarů. Kde je Evropa, která svými sankcemi (na rozkaz USA) přece přivedla ruskou ekonomiku na buben???

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…