Pád vlády ve čtyřech dnech. Co se povedlo Janě Nagyové

16.06.2013 22:29

Pouhé čtyři dny stačily bývalé pravé ruce Petra Nečase Janě Nagyové k tomu, aby dopomohla k vládní krizi. Podívejte se, jaké události předcházely demisi premiéra Petra Nečase, den po dni.

Pád vlády ve čtyřech dnech. Co se povedlo Janě Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Středa 12. června

- Večer začali policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovat na řadě míst po celé ČR, kolem půlnoci přijeli na Úřad vlády.

Čtvrtek 13. června:

- V médiích se objevily informace o zásahu a jména zadržených - šlo o někdejšího poslance ODS Petra Tluchoře, exministra zemědělství Ivana Fuksu, dalšího exposlance ODS Marka Šnajdra (později se ukázalo, že je v zahraničí), ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství a současného šéfa Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka, šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula a ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu.  

- ÚOOZ potvrdil, že zasahoval na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany a ve středočeském a východočeském regionu a zadržel několik lidí.

- Policisté zasahovali v sídlech Lesů ČR, u podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška a někdejšího státního zástupce Libora Grygárka.                                 

- Nečas uvedl, že nemá důvod rezignovat, protože nezískal informace prokazující trestnou činnost svých spolupracovníků. Zastal se Nagyové. Místopředseda vlády a TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že jeho strana nemá důvod ke snížení své důvěry v premiéra. Z Nečasovy iniciativy se sešla Bezpečnostní rada státu, výsledek jednání ale nesdělila.

- Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl po jednání vedení strany, že požaduje okamžitou demisi Nečase a nové volby.

- Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan oznámil, že detektivové z ÚOOZ začali předávat první obvinění.

Pátek 14. června:

- Obvinění vyšetřovatelé předali osmi z devíti zadrženým (obviněn nebyl šéf Úřadu vlády Poul). Odpoledne byl zatčen exposlanec ODS Marek Šnajdr, který byl dosud v zahraničí. Sám se přihlásil na policii. Dalším obviněným v kauze Nagyové byl plukovník Jan Pohůnek z Vojenského zpravodajství.

- Nagyová čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení. Ve druhém případě byla obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu údajně nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič Úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany.

- Tluchoř a Fuksa se podle vyšetřovatelů spolu se Šnajdrem vzdali mandátů za nabídku výhod, což vyšetřovatelé hodnotí jako korupční jednání. Ištvanův náměstek Pavel Komár řekl, že poslanci dostali nabídku členství v managementu společností s účastí státu - České dráhy, Čepro a Český Aeroholding.

- Policie oznámila, že při domovních prohlídkách zajistila 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata.

- Nečas vystoupil před poslanci. Řekl, že nevyslyší výzvy opozice k odstoupení. Odchod tří poslanců ODS ze sněmovny a to, že získali nové funkce, není podle něj důvod kriminalizovat. Postup policie zkritizoval i v souvislosti se zadržením šéfa a exšéfa Vojenského zpravodajství. Jde prý o fatální poškození České republiky.

- Podporu premiérovi vyjádřila výkonná rada ODS i poslanci TOP 09, zástupci opozice zopakovali, že chtějí demisi vlády.

Sobota 15. června:

- Ostravský soud poslal do vazby Nagyovou, Tluchoře, Fuksu, Bočka, Páleníka a Pohůnka. Jediným ze sedmi obviněných, na koho vazbu neuvalil, se stal šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, který se přiznal k trestnému činu zneužití pravomoci. Stíhán bude na svobodě. Ze šestice vazebně stíhaných stížnost proti rozhodnutí nepodali jen Pohůnek a Fuksa, který ji ještě zvažuje. Budou umístěni ve věznicích v Olomouci, Ostravě a Brně, někteří ve stejném zařízení.

- Nečas uvedl, že nevěděl o sledování své ženy a dalších osob. V prohlášení napsal, že takového konání hluboce lituje a omlouvá se všem, kterých se mělo týkat. Je podle něj logické, že Nagyová nemůže pokračovat v pozici šéfky kabinetu. Později Nečas řekl, že nehodlá rezignovat. Současná vláda by podle něj měla pokračovat. Také vedení TOP 09 oznámilo, že chce, aby vláda pokračovala až do řádného termínu voleb v květnu 2014.

- Prezident Miloš Zeman naznačil, že by Nečasova vláda měla kvůli skandálu skončit.

Neděle 16. června:

- Okresní soud v Ostravě rozhodl o uvalení vazby na bývalého poslance a exnáměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra. Ve vazbě tak skončilo sedm z osmi obviněných, na svobodě je stíhán pouze šéf Vojenského zpravodajství Kovanda.

- Ministr obrany Vlastimil Picek obdržel od detektivů (ÚOOZ) oficiální podklady k případu dvou zadržených pracovníků Vojenského zpravodajství.

- Vrchní státní zástupce v Olomouci Ištvan nevyloučil, že kriminalisté mohou otevřít již uzavřené případy z minulosti. Řekl to v pořadu ČT Otázky Václava Moravce v reakci na otázku, která se týkala vyšetřování lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga.

- Premiér Nečas krátce před 22:30 po jednání Grémia ODS oznámil, že k pondělku rezignuje na svou funkci v souvislosti s kauzou Nagyové. Chce, aby koalice pokračovala s premiérem nominovaným za ODS. Nečas skončí i jako předseda ODS.

- Podle sociálních demokratů není možné, aby současná koalice vládla s jiným premiérem dál. Nadále požadují nové volby. Totéž chce i KSČM.

- TOP 09 respektuje právo ODS nominovat premiéra, uvedl místopředseda strany Kalousek. Není však připravena bezvýhradně akceptovat každý návrh, musí být shoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…