Padá Tesla. A všechny elektromobily. „Snobové je mají, jiní lidé je nechtějí.“

14.03.2024 13:36 | Monitoring

Akcie společnosti Tesla miliardáře Elona Muska od začátku roku klesly o 32 % a analytici očekávají příští rok ještě větší pád. Podle ekonoma Lukáše Kovandy se ukazuje, že se móda elektromobility vyčerpává. Ti, kdo si auto chtěli pořídit z ekologických důvodů nebo ukázat, že na to mají, tak už podle Kovandy učinili. A většina dalších obyvatel si elektromobil koupit neplánuje, ať už kvůli vysoké ceně, snížení dotací nebo nedokonalé infrastruktury.

Padá Tesla. A všechny elektromobily. „Snobové je mají, jiní lidé je nechtějí.“
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Elektromobil - ilustrační foto

Akcie Tesly se ve středu ráno opět snížily, když analytici banky Wells Fargo uvedli, že akcie „nadále nevypadají tak dobře“ a že výrobce elektromobilů je „společnost bez růstu“, informuje agentura Bloomberg.

Výrobce elektromobilů se obchodoval na nejnižší ceně za posledních 10 měsíců poté, co Wells Fargo snížila jeho rating ze „stabilní“ na „klesající“. Akcie Tesla, které od začátku roku ztratily téměř třetinu své hodnoty, ve čtvrtek ráno klesly o 3,2 % na 171 dolarů.

Snížení ratingu přichází v době, kdy se celkový trh s elektromobily ochladil a konkurence zesílila, což vedlo společnost Tesla k oznámení řady snížení cen s cílem zvýšit poptávku. Podle analytiků Wells Fargo ale má toto snižování cen jen malý vliv na prodeje Tesly a místo toho dále snižuje její zisky.

Wells Fargo uvedla, že Tesla v letošním roce pravděpodobně nevykáže žádný růst objemu prodeje a v příštím roce dokonce nastane pokles. Banka poznamenala, že její odhady zisků Tesly v letech 2024 a 2025 jsou nyní o 32 %, resp. 52 % nižší než v předchozím roce.  

Podle některých analytiků má na to vliv negativní nálada vůči šéfovi Tesly Elonu Muskovi. Vliv má také příliv levnějších čínských elektromobilů, kdy podle některých nastala „brutální cenová válka v oblasti elektromobilů“.

Ekonom Lukáš Kovanda tvrdí, že na americkém trhu se ukazuje, že je elektromobilita vyčerpaná. „Elektromobily vycházejí z módy. Tržby Tesly budou letos stagnovat, v příštím roce se dokonce propadnou, šokuje ve své nové prognóze banka Wells Fargo. Jen letos spadly akcie Tesly o 32 %, zatímco akciový trh v USA roste o více než 8 %,“ upozorňuje Kovanda.

Důvodů je podle něj hned několik. „Zaprvé lidé, kteří chtěli okázalou spotřebou signalizovat ctnost (rozuměj: koupí drahého auťáku ukázat ostatním, ‚že na to mají‘, aby se dokonce i starali o životní prostředí), si už elektrovůz pořídili. Ostatní, jichž je drtivá většina, se do pořízení elektroauta neženou,“ má jasno Kovanda. Vyčerpala se podle něj také „snobská složka poptávky,“ protože pro boháče už je nyní více v módě umělá inteligence.

Kvůli fiskálním problémům západních vlád se navíc snižují dotace na elektromobily. „Ani v zemích typu Německa se nedaří uspokojivě rozvíjet potřebnou infrastrukturu, zejména dostatečně hustou síť nabíjecích stanic,“ přidává Kovanda další důvod.

Dále se stále více ukazuje, že environmentální přínos elektromobility je přinejmenším sporný, „zahrne-li se do kalkulace nejen provoz vozu, ale i jeho výroba včetně produkce elektrobaterií. Už se příliš rozkřiklo, že kdo jezdí v elektroautě, vlastně často jezdí na uhlí, často podporuje čínskou ekonomiku, drancování přírody pro těžbu niklu v Indonésii, dětskou práci v Kongu,“ dodává Kovanda.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hlavně že chce pětikolka dávat na elektromobily dotace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 14.03.2024 15:35:00
Asi neví co s penězma co vzali důchodcům.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …