Padají na kolena před Zemanem. Ó, veliký králi, sděluje k vládní krizi Pečinka

04.05.2017 9:31

„Rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bylo velmi překvapivé. Vsadil vše,“ nechal se slyšet v ranním vysílání ČT24 komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Vláda byla podle něj dlouhodobě zatěžována neřešeným sporem kolem finančních operací ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Padají na kolena před Zemanem. Ó, veliký králi, sděluje k vládní krizi Pečinka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Podle Pečinky musel Sobotka něco udělat, neboť dostal ultimátum od Poslanecké sněmovny. „A ve chvíli, kdy pan Babiš řekl, že on z vlády neodstoupí, a pan prezident naznačil, že jej neodvolá, tak toto byl vlastně poslední krok, kdy nechtěl ztratit svou tvář,“ řekl.

„V politice, jako ve všem, vše má svůj čas. Teď to vygradovalo. Nahrává tomu předvolební doba,“ podotkl. Následně se vyjádřil i k situaci v ČSSD. „Nevíme, co se tam přesně dělo. Místopředseda ČSSD Zaorálek hovořil o tom, že dnes se nepodá demise, ale premiér bude prezidenta informovat o podání demise. Tyto hry kolem demise se mi zdají velmi zvláštní. Ti politici jakoby padají před prezidentem na kolena a říkají: On rozhodne,“ dodal.

„Když si přečtete Ústavu, tak jsou tady ústavní zvyklosti a ty jsou jasné. Premiér by měl dát demisi, prezident by ji měl přijmout a pověřit někoho dalšího, aby sestavoval vládu. Komplikují to jen ústavní právníci a politici. Ti si nejsou vědomi svých práv a poklekávají před Milošem Zemanem a říkají: Ó velký králi, dej nám naše práva, zařiď něco. Měli by si ale být vědomi těch práv, té síly,“ dodal.

Demise vlády je podle Pečinky velmi silné gesto. „Říká tím, že mu na něčem opravdu záleží a že je schopen obětovat i sám sebe,“ řekl jasně. Kdyby se situace řešila pouhým odvoláním Andreje Babiše z vlády, míní Pečinka, že se celá situace jen protáhne – protože by ji Zeman nemusel přijmout. Sobotka nyní podle něj vystřelil z kanonu. 

Logiku však dle jeho názoru nemá odklad demise až po prezidentově návratu z Číny. „Prezident by ji měl přijmout na základě ústavních zvyklostí. Těch jedenáct dní mělo sloužit k tomu, aby se vše předjednávalo. Nechápu toto gesto a trošku to problematizuje, zpochybňuje ten drajv premiéra Sobotky,“ řekl.

Závěrem pak dodal, že je možné, že v následující vládě nebude ani Sobotka, ani Babiš. Je i možné, že se změní volební lídr sociální demokracie. V té souvislosti padlo jméno současného ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). „Nedovedu si ale představit, že by dovládla vláda bez Bohuslava Sobotky, ale s Andrejem Babišem. Babiš lpí na mocenských postech. Nejlépe by to měl rozptýlit tím, že by se měl zachovat jako chlap a říct, ať proběhnou daňové kontroly,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …