Padesát let usiluji o lepší Evropu. Polsko, Maďarsko a možná i ČR jsou v Unii jen kvůli dotacím. Respekt hovořil se slavným zeleným europoslancem Cohn- Benditem a je to vážně síla

06.05.2018 11:35

Daniel Cohn-Bendit v roce 1968 stál v Paříži v čele studentských demonstrací. Dnes je členem Evropského parlamentu. V rozhovoru pro Respekt.cz europoslanec vysvětlil, že jak na demonstracích v Paříži, tak dnes v Bruselu vždy usiloval o jednu věc. Celých padesát let mu prý na srdci ležela Evropa a lepší život v ní. Pokud to bude znamenat, že to bude EU bez České republiky, tak ať. Europoslanec s tím nemá problém.

Padesát let usiluji o lepší Evropu. Polsko, Maďarsko a možná i ČR jsou v Unii jen kvůli dotacím. Respekt hovořil se slavným zeleným europoslancem Cohn- Benditem a je to vážně síla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Europoslanec Daniel Cohn-Bendit má za to, že by si EU měla sepsat novou smlouvu, Lisabonská smlouva, na jejímž základě dnes EU funguje, se mu totiž zdá příliš komplikovaná. K této nové smlouvě by se měly vyjádřit všechny státy. Měly by dostat možnost novou smlouvu přijmout, nebo společenství svobodně opustit.

„Abych byl konkrétní: hlavní důvod, proč Polsko, Maďarsko a možná i Česko zůstávají v EU, jsou podle mě strukturální fondy a zemědělské dotace – zkrátka peníze. Jakmile se ztenčí, pozbude z pohledu těchto zemí důvod, proč v Unii setrvávat. Maďarsko a Polsko navíc omezují svobodu slova a nezávislost justice a z hlediska celku s tím nelze nic moc dělat. Proto si myslím, že bychom si měli jednoznačněji definovat základní principy a společná pravidla. Pokud bude země omezovat svobodu slova nebo útočit na justici, bude to její plné právo. Pak ale nebude moci být členem společenství, které se sdruží okolo nové smlouvy. Evropskou unii nelze vytvářet se sedmadvaceti státy, kde si každý, nejen střední Evropa, bude nárokovat zvláštní zacházení a říkat ‚my jsme jiní‘. Je to nefunkční a vysilující,“ předestřel svůj pohled politik.

Mohli bychom následovat třeba příkladu francouzského prezidenta Emmanela Macrona, který volá např. po ustavení společného ministra financí pro celou EU. Se svou prounijní představou dokázal vyhrát prezidentské volby ve své zemi a mohl by uspět i v celoevropském měřítku. Může přijít také jiný politik s odlišnou vizí EU, tomu se Daniel Cohn-Bendit nebrání, ale považuje za důležité, že někdo předloží vizi, o které bude možné diskutovat. S vizí může přijít také nějaký český politik. Nebo se Češi mohou rozhodnout, zda se přikloní k francouzské či jiné vizi, nebo jestli všechny vize odmítnou a EU raději opustí.

„Víte, jaký je rozdíl mezi Bruselem a Moskvou? Že Moskva posílá tanky, pokud země projeví svoji vůli. Ten slavný Brusel na nikoho tanky nepošle, nikomu nic nenutí. Řekl jsem to i Václavu Klausovi v prosinci 2008 při setkání tady na Hradě, když mně a dalším europoslancům tvrdil, že se Unie chová stejně jako Sovětský svaz. Odpověděl jsem mu, že kdyby to tak bylo, přišli by se mnou vojáci a Václav Klaus by nemohl svoji kritiku vyslovit. A tak to přece není. Jste svobodná země,“ zdůraznil europoslanec.

Sobci do EU nepatří, tvrdí europoslanec

Pokud se Češi rozhodnou zůstat v EU, měli by se podílet na řešení problémů a nést spoluzodpovědnost za kolektivně přijaté plány. V EU prý není místo pro sobce. Pokud se EU neshodne na své nové podobě, hrozí, že nám časem vnutí své představy fungování Čína nebo Ruská federace. O to prý Daniel Cohn-Bendit nestojí. A proto se staví kupříkladu proti německé Alternativě pro Německo.

„Ve východním Německu je dominantní protievropskou silou Alternativa pro Německo. Jsou to vesměs antisemiti, rasisti a xenofobové, kteří brojí proti přistěhovalcům. Naštěstí jsou ale v menšině, získali 13 procent. Mám před nimi padnout na kolena a prosit je o odpuštění, že mám rád otevřenou Evropu a chci ji takovou zachovat? To neudělám! AfD a její stoupenci nejsou většina obyvatel Evropy, ke kterým se obracím. Já se obracím k jiné společnosti. Možná prohraju. Nejprohranější zápas je ale ten, který vůbec nevedete. A já jsem přesvědčen, že pokud se v následujících 10–15 letech nepohneme v Evropě z místa, prohrajeme. Svoje pravidla nám vnutí Rusko nebo Čína. Chceme to? O tom má ta nastávající debata být,“ zaznělo z úst politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…