Padla jména nástupců ministra Pospíšila. Mezi nimi Marek Benda

06.03.2012 15:11

Podle informací ParlamentníchListů.cz od zdroje z vlády již padla dvě jména potenciálních nástupců ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Padla jména nástupců ministra Pospíšila. Mezi nimi Marek Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Premiér Petr Nečas je zneklidněn situací v justici, konkrétně bojem mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem na jedné straně a vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou a pražským městským státním zastupitelstvím na straně druhé. V této souvislosti se spekuluje o možném Pospíšilově odvolání.

Padla jména Benda a Volák. Peake na spravedlnost ne

Ačkoli ještě finální premiérovo rozhodnutí o odvolání Pospíšila nepadlo, podle informací ParlamentníchListů.cz od zdroje z vlády se již začíná hovořit o možném Pospíšilově nástupci v křesle ministra spravedlnosti. Konkrétně se spekuluje o předsedovi Ústavně-právního výboru Marku Bendovi či Pospíšilovu prvním náměstkovi Danielu Volákovi. Oba jsou z ODS.

„Rovněž se spekulovalo o tom, že by ODS dosadila svého člena na ministerstvo vnitra a výměnou by ministerstvo spravedlnosti získala Karolína Peake. To prý ale vůbec nepřipadá v úvahu. Padla jména Marka Bendy a Pospíšilova náměstka Daniela Voláka. To ale neznamená, že Nečas Pospíšila opravdu odvolá. Takovou zprávu potvrdit nemůžu. Nejspíš zatím vyčká, jak se vyvine situace,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z vlády.

Rozložení stranických sil  

Volák je členem ODS v Ústeckém kraji. Z tohoto kraje je i ministr obrany Alexandr Vondra, ale není příliš brán jako zástupce toho regionálního sdružení. O šéfovi ODS v Ústeckém kraji Janu Kubatovi se před časem spekulovalo jako o možném nástupci Alexandra Vondry na ministerstvu obrany. Ústecký kraj nedávno také přišel o svého zástupce v Grémiu ODS, když byl šéfem europoslanců ODS místo Miroslava Ouzkého zvolen Jan Zahradil. Marek Benda je zase znám svými blízkými vztahy s premiérem Nečasem.  

Nečas minulý týden zopakoval, že Pospíšil musí stabilizovat situaci na státním zastupitelství a nemůže tam pokračovat válka. Pospíšil stále trvá na odvolání Rampuly, nyní kvůli kauze Mostecké uhelné společnosti.

Podle informací ParlamentníchListů.cz měl předseda ODS Petr Nečas na výkonné radě minulé pondělí říct, že nedopustí, aby si bral někdo ODS jako rukojmí. „Nečas na výkonné radě velmi důrazně řekl, že nikomu nedovolí, aby justici používal ke svým vlastním hrám a bral si ODS jako rukojmí. Bylo zřejmé, že ta poznámka směřovala k Pospíšilovi,“ uvedl zdroj z Výkonné rady ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…