Pálíte kukuřici? Gazdík nastoupil na Babiše a lidovce, vysmáli se mu

02.12.2023 10:18

Mezi stranami vládní pětikoalice je opět dusno. Tentokrát od lidovců, kteří kývli na „kukuřičný“ návrh z pera hnutí ANO, což tvrdě odsoudilo hnutí STAN. „Jen aby bylo jasno, kdo to jak myslí se zemědělstvím a s ochranou půdy,“ rozčiluje se poslanec Petr Gazdík (STAN) na síti X.

Pálíte kukuřici? Gazdík nastoupil na Babiše a lidovce, vysmáli se mu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Petr Gazdík

Pozměňovací návrh poslanců Josefa Kotta, Jaroslava Faltýnka a Karla Turečka (všichni ANO) podpořilo 83 poslanců, 25 bylo proti a 53 se zdrželo. „Samozřejmě jsem moc rád, že návrh prošel,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS Kott, kterého ve Sněmovně podpořili všichni zákonodárci z klubů ANO a SPD.

Poslancům hnutí ANO se v pátek podařilo prosadit pozměňovací návrh týkající se podpory nových bioplynových stanic. Svými hlasy je podpořili poslanci SPD a poslanci KDU-ČSL, mezi nimi například i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Zástupci hnutí STAN nyní nešetří lidovce kritikou. „Takže díky ANO a KDU-ČSL budeme i nadále pěstovat kukuřici a tu pálit v bioplynkách, které na to navíc dostanou veřejnou podporu. Jen aby bylo jasno, kdo to jak myslí se zemědělstvím a s ochranou půdy,“ čílí se poslanec Petr Gazdík (STAN) na síti X.

Přidal se k němu i jeho stranický kolega Martin Hájek: „Tak jsme schválili LEX OZE II, který umožní sdílet energie v rámci komunitní energetiky. Díky tomu se posílí energetická nezávislost. Bohužel kvůli ANO a KDU-ČSL se bude i nadále pěstovat kukuřice a pálit v bioplynkách, které na to navíc ještě dostanou dotaci.“

Lidovci však kritiku od svých koaličních partnerů důrazně odmítají. „V bioplynové stanici se pálí maximálně až bioplyn (metan a CO2), a ne kukuřice. Navíc se v bioplynkách zpracovává různorodá biomasa. A ne všude je s kukuřicí na poli problém, záleží na parametrech. Z kukuřice se maximálně pálí bourbon,“ reagoval na slova Gazdíka poslanec Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Proti Gazdíkovi vystoupil i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Petře, děláte ze sebe hlupáka. Kukuřice se v bioplynkách nepálí,“ vzkázal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Petr ze sebe nedělá hlupáka. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 02.12.2023 10:26:08
On ním je a to tak, že pořád. Že nedrží tlamu, parlament , gympl. Asi pořád není vytížený a schází mu Dozimetr.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…