Památkáři dnes převezmou do správy pražskou Invalidovnu

18.05.2018 6:35

Národní památkový ústav (NPÚ) dnes převezme do své správy pražskou Invalidovnu. Památkáři chtějí do oprav rozsáhlého a dlouhodobě nevyužívaného barokního komplexu investovat zhruba miliardu korun. Dosud rozsáhlý komplex spravoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Před dvěma lety se stát neúspěšně pokusil památku prodat. ČTK informovala, že budova, která se od té doby stala národní kulturní památkou, se nabízela za téměř 640 milionů korun.

Památkáři dnes převezmou do správy pražskou Invalidovnu
Foto: NPÚ
Popisek: Budova Invalidovny v pražském Karlíně

NPÚ by v objektu chtěl ve spolupráci s ministerstvem kultury provozovat vzdělávací centrum a sídlit by v něm měl i Pražský filharmonický sbor a další příspěvkové organizace zřizované ministerstvem kultury. V Invalidovně by mohly být i výstavní prostory.

Objekt byl postaven v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Stavitelům byla vzorem podobná budova v Paříži. Plány na stavbu vypracoval slavný stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer v roce 1730, pro nedostatek financí se z návrhu realizovala jen devítina. K ubytování válečných invalidů budova sloužila do roku 1935. Donedávna v budově působil Vojenský ústřední archiv, který se přestěhoval do objektu v areálu kasáren v Praze-Ruzyni. Ministerstvo obrany pak převedlo Invalidovnu na základě usnesení vlády na ÚZSVM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…