Pamatujete na předsedu lidovců Josefa Luxe? Dnes by mu bylo šedesát

31.01.2016 11:01

Východočeský rodák Josef Lux, který by 1. února oslavil šedesátiny, patřil k nejvýraznějším postavám české politiky 90. let. Jako předseda KDU-ČSL svou stranu dovedl do Sněmovny i do vlády, lidovci byli často pověstným „jazýčkem na vahách“. V roce 1998 ale u něj lékaři zjistili leukémii a Lux se z politiky stáhl. V září 1999 se v USA podrobil transplantaci kostní dřeně, o dva měsíce později však zemřel na komplikace způsobené zápalem plic. Bylo mu 43 let.

Pamatujete na předsedu lidovců Josefa Luxe? Dnes by mu bylo šedesát
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Josef Lux se narodil 1. února 1956 v Ústí nad Orlicí, po Střední zemědělsko-technické škole v Lanškrouně pokračoval ve studiích na Vysoké škole zemědělské v Brně. Do roku 1990 pracoval v různých funkcích v Jednotném zemědělském družstvu v Zálší, už od začátku 80. let se ale také angažoval v tehdejší Československé straně lidové. V lednu 1990 byl kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění, členem této parlamentní komory byl i v letech 1990 až 1992.

V září 1990 stanul v čele ČSL, od března 1992 byl předsedou nástupnické Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové (KDU-ČSL). V červnu 1992 byl za KDU-ČSL zvolen poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Současně se stal místopředsedou české vlády a ministrem zemědělství. V těchto funkcích se udržel až do jmenování vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD) v červenci 1998. Své postavení na politickém výsluní si dokázal vydobýt i díky obratnému manévrování.

Luxova hvězda zazářila nejjasněji v závěru roku 1997. V krizové situaci, kdy postupný rozpad vládní koalice ODS, ODA a KDU-ČSL vyvrcholil odchodem lidovců a následně i aliance z vlády, se Lux stal jedním ze stabilizačních prvků. Prezident Václav Havel ho pověřil vedením předběžných politických rozhovorů o podobě vlády, která měla ČR dovést k předčasným volbám. Výsledkem jeho mise se stal kabinet Josefa Tošovského, v níž si Lux (i lidová strana) zajistil významné postavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…