Panda narazila v Senátu. Výbor doporučuje ji poslancům zamítnout

09.02.2022 18:47

Ústavně-právní výbor Senátu dnes doporučil zamítnutí novely pandemického zákona, kterou v dlouhém boji s opozicí ve Sněmovně prosadila vládnoucí pětikoalice. V debatě se k předloze záporně stavěli senátoři z vládního i z opozičního tábora. Senát bude novelu projednávat na plénu ve čtvrtek.

Panda narazila v Senátu. Výbor doporučuje ji poslancům zamítnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Podle informací serveru Blesk.cz přijali doporučení zamítnout novelu v současném znění všichni členové ústavně-právního výboru. Kritický byl k novele nejen Miroslav Adámek (ANO), ale také Zdeněk Hraba (STAN) nebo Michael Canov (SLK). Návrh na zamítnutí pak podal Jan Holásek (SEN 21 a Piráti).

Senátoři odmítnutí vysvětlují tím, že mají pochyby o souladu některých ustanovení zákona s ústavou. Vadí jim mimo jiné možnost příkazu karantény po návratu z rizikové země nebo nařizování karantény či izolace textovou zprávou. Senátoři se také pozastavovali nad zrychleným schvalováním novely ve stavu legislativní nouze, když je současná epidemiologická situace dobrá.

Současná podoba pandemického zákona platí do 28. února, v případě senátního veta by tak poslanci museli o novele znovu hlasovat. Prezident Miloš Zeman mezitím vzkázal, že zákon podepíše. Plénum Senátu bude o novele pandemického zákona jednat ve čtvrtek. Jednání budou stejně jako v případě dolní komory Parlamentu provázet demonstrace iniciativy Chcípl PES.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…