Pane Babiši, proč nám komplikujete život, stojí v otevřeném dopise starostů, který jsme získali

16.12.2016 13:44

Elektronická evidence tržeb (EET) může znesnadnit podnikání. Na tom se shodnou zastánci, ale i kritici této Babišem zavedené služby. ParlamentníListy.cz jako důkaz toho, co konkrétně může EET způsobit, získaly dopis několika starostů obcí, kteří popisují, v čem přesně udělal šéf státní kasy krok vedle.

Pane Babiši, proč nám komplikujete život, stojí v otevřeném dopise starostů, který jsme získali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Obracíme se na Vás tímto otevřeným dopisem jako starostové malých obcí, abychom Vás informovali o tom, že zavedení elektronické evidence tržeb bude zásadním způsobem komplikovat společenský život v mnoha obcích České republiky," píše se v dopise, pod který se podepsali starostové Boršic u Blatnice, Stříbrnice, Slavkova a obce Komňa.  

„Rádi bychom Vás informovali, že mnoho společenských a kulturních akcí, které jsou v našich obcích pořádány a jsou často jediným společenským a kulturním vyžitím pro naše obyvatele, jsou organizovány místními spolky, jako jsou např. fotbalisti, folkloristi, dobrovolní hasiči, myslivci, apod. Jako starostové si velmi vážíme této jejich nezištné a dobrovolnické aktivity, bez nichž si už život v našich obcích neumíme vůbec představit," doplňují.

Tyto spolky na sebe podle otevřeného dopisu přebírají veškeré starosti, které jsou spojeny s uspořádáním například hodové či fašankové zábavy, tradičních plesů, fotbalových utkání místních klubů nebo jiných kulturních programů.

„Tuto práci dělají ve svém volném čase a bez nároku na odměnu nebo honorář. Součástí všech prací spojených s pořádáním těchto akcí bývá většinou také zajištění prodeje občerstvení pro návštěvníky akce. Příjmy z této činnosti jsou často jediným významným zdrojem příjmů těchto neziskových organizací, které jsou pak využity na veřejně prospěšné aktivity, jimž se spolky v našich obcích věnují," dodávají.

Elektronická evidence tržeb či online registrace tržeb je způsob evidence tržeb, kdy jsou údaje o každé transakci obchodníka online posílány na státní správu. Systém se od roku 2016 spouští v Česku, již dříve byl zaveden v dalších zemích: v roce 2013 v Chorvatsku, v Maďarsku od roku 2015 funguje hybridní systém registračních pokladen a online připojení, ve Slovinsku funguje online evidence od začátku roku 2016; na Slovensku je online evidence tržeb nepovinná. V dalších zemích Evropy funguje offline evidence tržeb využívající registrační pokladny, k roku 2016 existovala evidence tržeb v 15 zemích EU.  

Kompletní znění dopisu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…