Pane Okamuro, neuvažujete že odstoupíte? Vždyť mě přehlasovali jen o jeden hlas, přišla novináři odpověď

26.02.2015 11:57

Tomio Okamura se rozhodl čelit obviněním, která se v poslední době objevila ohledně způsobu, jakým řídil hnutí Úsvit, vytvořením komise. Ta by měla do 20. března sepsat zprávu o fungování hnutí Úsvit a otevřeně říci, co Okamura v Úsvitu dělal. Předsedou komise by měl být poslanec Úsvitu a renomovaný lékař Jiří Štětina. Na tiskové konferenci o tom informoval poslanec Radim Fiala, který vystoupil s Okamurou a dalším „věrným“, bývalým místopředsedou Úsvitu Jaroslavem Novákem.

Pane Okamuro, neuvažujete že odstoupíte? Vždyť mě přehlasovali jen o jeden hlas, přišla novináři odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura chování svých kolegů označil za puč a zradu na voličích

Radim Fiala, sesazený předseda poslaneckého klubu Úsvitu, pak uvedl, že Úsvit dává šanci těm poslancům, kteří se distancují od pučistů. Doposud tak podle něj již učinili Karel Pražák a Jaroslav Holík. Poslance, kteří svůj postoj k vedení Úsvitu nepřehodnotí, pak opět vyzval, aby se vzdali svých mandátů.

Podle Fialy je zřejmé, že verze o snahách pučistů demokratizovat hnutí se zjevně ukázala jako lživá, na poslední schůzi devíti členů Úsvitu, kde většina, která se postavila proti Okamurovi, naopak bránila přijetí demokratizačních opatření.

„Postupně se rozkryjí důvody, proč puč nastal,“ zavěštil si Fiala. Mnoho zajímavého prý nepochybně odhalí už zpráva doktora Štětiny. „Na závěr bych chtěl říct jednu větu: Věřím, že svítá na lepší časy,“ zakončil své vystoupení.

Po něm si vzal slovo Tomio Okamura, který ujistil, že komise má kromě jiného zkoumat i financování hnutí Úsvit. Její analýza prý ukáže, že se nedělo to, z čeho byl pučisty obviňován, totiž že z pokladny hnutí vyváděl peníze. „Chci, aby v té zprávě zaznělo, že Tomio Okamura neobdržel od Úsvitu ani korunu, nikdy nepodepsal sám za Úsvit žádnou smlouvu, a ani žádný předávací protokol. Nikdy nedal sám žádný pokyn účetní a ani neprováděl žádné finanční transakce,“ uvedl Okamura.

Poté se předseda hnutí Úsvit ještě vyjádřil k úterní střelbě v Uherském Brodě. Velmi se jej to prý dotýká, protože právě tam jako senátor zahájil svou politickou kariéru a v Uherském Brodě prý dodnes má kancelář. Podle něj je nezbytné celý zásah prošetřit, zejména chování policie, o které se objevují spekulace, že reagovala příliš pomalu. „Slibuji občanům, že dohlédneme, aby byl zásah vyšetřen tak, aby se vyvrátily všechny spekulace,“ ujistil.

Radim Fiala pak uvedl, že hnutí začíná získávat informace o tom, jaké bylo pozadí puče poslanců. Doposud prý nejsou ověřené, ale ve zprávě Jiřího Štětiny už by se některé z nich objevit mohly.

Novinář Josef Kopecký z MF DNES se pak Okamury ptal, zda poté, co ztratil většinu v poslaneckém klubu i mezi členy hnutí, neuvažuje o rezignaci na předsednictví. „Ztratil jsem v Úsvitu většinu o jeden hlas,“ ohradil se Okamura. Pak se opět rozhovořil o tom, jak pučisté zradili program Úsvitu. „My od počátku bráníme zradě na 350 tisících voličů, kteří volili program Úsvitu, program přímé demokracie,“ zdůraznil. Velmi jej prý překvapilo, že se strana, kterou pučisté kolem Marka Černocha chystají založit, dovolává současně pokračování idejí Úsvitu a programu francouzské Národní fronty Marine LePenové, která nemá v programu o přímé demokracii ani slovo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…