Pane Sobotko, další rána od Babiše kvůli OKD. Po dnešních novinách sype sůl do ran toto ministerské prohlášení

03.04.2014 10:32

Ministerstvo financí v tiskovém prohlášení odmítlo jakoukoliv další finanční podporu společnosti OKD pro zachování těžby v Dole Paskov. Podle názoru ministerstva už stát jednou společnost OKD fakticky podpořil, když jí doly i s dalšími přidruženými společnostmi prodal výrazně levněji, než byla tržní hodnota.

Pane Sobotko, další rána od Babiše kvůli OKD. Po dnešních novinách sype sůl do ran toto ministerské prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Kauzu prodeje OKD a roli současného premiéra Bohuslava Sobotky rozvíjí deník MF Dnes, vlastněný šéfem Ministerstva financí Andrejem Babišem. Ten zveřejnil, že Sobotka ještě jako ministr financí privatizaci společnosti Karbon Invest prosadil a poté zablokoval i možnost vyšetřování ze strany Evropské komise. Stanovisko mu přitom měl „nadiktovat" jeho přítel, advokát Radek Pokorný, který přitom při privatizaci zastupoval Karbon Invest a byl tedy ve zjevném střetu zájmů. Prodej akcií těžařské společnosti měl proběhnout za značně „podstřelenou" cenu, kterou skutečná hodnota OKD převyšovala podle různých posudků dvakrát až šestkrát.

Co psal o OKD dnešní tisk? Čtěte ZDE

„Za balík akcií získal stát 4,1 miliardy korun. Podle závěrů auditorů mohla přitom tehdejší vláda dostat od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc. Zástupci Ernst & Young v roce 2005 ocenili tržní hodnotu státního podílu v OKD na 24 miliard korun,“ píše Ministerstvo financí nyní v tiskovém prohlášení a připomíná, že za toto rozhodnutí nesl z pozice ministra financí odpovědnost současný premiér Sobotka.

Proto je prý podivné, když dnes Sobotka společně s ministrem průmyslu Janem Mládkem mluví o tom, že by se snad měla společnost OKD a její těžba ještě dále dotovat, a to až do roku 2016. Zejména když nový majitel získal kupní cenu zpět během dvou let a následujících pět let si z těžby připisoval miliardové zisky, ještě v roce 2011 ve výši 6,1 miliardy. „Analytici odhadují, že jen pan Bakala vydělal na koupi OKD 38 miliard,“ dodává ministerstvo.

Majitelé společnosti OKD vydělali na její činnosti desítky miliard a nyní od státu požadují miliardy na záchranu Dolu Paskov. Taková žádost se podle ministerstva nedá nazvat jinak než jako vydírání. „Neobstojí zde ani argumenty o nezaměstnanosti horníků a sociálním smíru. Na to měly myslet minulé vlády, když podíl v OKD prodávaly, na OKD a její zaměstnance měli myslet vlastníci, když si mezi sebou rozdělovali miliardové dividendy,“ píše se v prohlášení dále.

Korektní by prý bylo, kdyby nyní do společnosti investovali ze svých miliardových zisků její vlastníci. Stát by neměl nutit daňové poplatníky, aby takovou firmu dotovali. Obzvlášť, když jí stát už jednou podpořil velmi vstřícnou kupní cenou.

Navíc se prý zjistilo, že společnost OKD nedodržuje své veřejné závazky, například nedrží na vázaných účtech rezervu na odstranění následků důlní činnosti, ačkoliv jí to přikazuje zákon. Ministerstvo proto chystá oficiální dotaz na Český báňský úřad, který má plnění této povinnosti kontrolovat a zjevně tak nečiní. Hrozí tak prý riziko, že po podnikání OKD zbydou nezajištěné šachty, které bude muset stát sanovat ze svého, což bude stát další miliardy.

„Sanace problémů soukromé společnosti z veřejných prostředků by byla velice špatným precedentem do budoucna,“ uzavírá ministerstvo a věří, že na takovém ovlivňování podnikatelského prostředí nebude mít zájem ani Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Celé prohlášení Ministerstva financí:

Ministerstvo financí nesouhlasí s jakoukoli další finanční podporou soukromé společnosti OKD. Nesouhlasí rovněž s návrhy ministra průmyslu Jana Mládka a předsedy vlády Bohuslava Sobotky (oba ČSSD), kteří připouštějí, že by stát mohl dotovat těžbu v Dole Paskov až do roku 2016. Ještě vloni na podzim mluvil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jinak, když správně tvrdil, že záležitost Dolu Paskov je výhradně věcí vlastníka.

Není bez zajímavosti, že stát už jednou soukromou společnost, která OKD vlastní, podpořil. A to cenou, za kterou jí v roce 2004 odprodal 46 % akcií, které v OKD vlastnil.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka byl v té době šéfem Ministerstva financí, které prodej navrhlo a realizovalo. Za balík akcií získal stát 4,1 miliardy korun. Podle závěrů auditorů mohla přitom tehdejší vláda dostat od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc. Zástupci Ernst & Young v roce 2005 ocenili tržní hodnotu státního podílu v OKD na 24 miliard korun.

Původní kupní cenu získal kupující na výplatě dividend zpět hned v prvních dvou letech. Vše další je čistý zisk. Posudek, na jehož základě stát prodával, byl natolik vadný, že s jeho autory je dnes vedeno trestní stíhání. Ještě v letech 2010 a 2011 firma vykázala zisk 6,3, respektive 6,1 miliardy korun. Kolik vydělali jednotliví společníci firem, se přesně neví, analytici odhadují, že jen pan Bakala vydělal na koupi OKD 38 miliard. Jisté je, že stát na prodeji OKD desítky miliard korun prodělal.

Pokud dneska soukromá společnost OKD, která svým majitelům vydělala za deset let desítky miliard, žádá od státu miliardy na záchranu Dolu Paskov, nedá se taková žádost nazvat ničím jiným než vydíráním. A neobstojí zde ani argumenty o nezaměstnanosti horníků a sociálním smíru. Na to měly myslet minulé vlády, když podíl v OKD prodávaly, na OKD a její zaměstnance měli myslet vlastníci, když si mezi sebou rozdělovali miliardové dividendy.

Korektní, logické a spravedlivé by tedy bylo, kdyby do společnosti investovali sami vlastníci s tím, že se v dalších letech dá očekávat ekonomická konjunktura.

Stát totiž nemá nárok nutit daňové poplatníky, aby sanovali ztráty firmy, která si bez ohledu na budoucnost dělila miliardové zisky. Obzvlášť týká-li se to firmy, které stát vyšel podle renomovaných auditorů vstříc už cenou, za kterou jí odprodal svůj podíl, a která nedodržuje všechny své veřejné závazky.

Ministerstvo financí se chystá vznést oficiální dotaz na Český báňský úřad, jak je možné, že OKD nedrží na vázaných účtech rezervu na odstranění následků důlní činnosti, ačkoliv jí to zákon ukládá a báňský úřad na to má dohlížet. Pokud společnost nedodržuje zákon, hrozí zde opět nebezpečí, že nám po výnosném podnikání OKD zbudou nezajištěné šachty, které pak bude muset stát za několik dalších miliard sanovat.

Ministerstvo financí vyzývá Ministerstvo průmyslu a obchodu i předsedu vlády, aby je v tomto postupu podpořilo, stejně jako v otázce veřejně vyřčeného závazku převést na nájemníky byty, které soukromá společnost OKD spolu se státním podílem získala.

Sanace problémů soukromé společnosti z veřejných prostředků by byla velice špatným precedentem do budoucna. Další soukromé společnosti, které potíže mohou časem mít, by zcela oprávněně poukazovaly na příklad OKD s tím, že jim stát má pomoci také. To Ministerstvo financí nechce dopustit a předpokládáme, že sanaci soukromých firem z veřejných prostředků jako český nesystémový zvyk nechtějí dopustit ani Ministerstvo průmyslu a obchodu, ani předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…