Pane Veselovský, nedělejte si ze mě legraci! Veleba šel v debatě o ČT na ostří nože

11.03.2015 10:52

Česká televize by měla slézt ze svého piedestalu a vyslyšet kritiku, která měsíc od měsíce roste. I těmito slovy vysvětlil předseda Strany práv občanů a senátor Jan Veleba důvody, které jej vedly k návrhu změny zákona o koncesionářských poplatcích, z nichž jsou fianancována veřejnoprávní média, tedy kromě ČT i Český rozhlas. Veleba to uvedl v rozhovoru, který poskytl internetovému projektu DVTV.

Pane Veselovský, nedělejte si ze mě legraci! Veleba šel v debatě o ČT na ostří nože
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Moderátor Martin Veselovský se nejprve Veleby zeptal, zda ČR vůbec potřebuje veřejnoprávní média. „Pokud by veřejnoprávní média fungovala tak, jak mají fungovat, a plnila si svou veřejnoprávní funkci, mluvím zejména o televizi, tak samozřejmě potřebuje. Ale pokud to bude, jako je to teď, tak je namístě diskuse, jestli tak malá země, jako jsme my, má mít veřejnoprávní média za tyto náklady (sedm miliard korun u ČT) s tím výkonem, který ČT předvádí,“ odpověděl senátor s tím, že tuto otázku staví tak proto, že by chtěl, aby se ČT zamyslela nad svou činností. „A slezla ze svého piedestalu a vyslyšela kritiku, která měsíc od měsíce roste,“ uvedl s tím, že proto připravil novelu zákona o koncesionářských poplatcích. Naznačil ale, že by byl raději, kdyby se ČT nad kritikou zamyslela.

Na námitku moderátora, že ČT má svůj kontrolní orgán, kterým je Rada ČT uvedl, že se na ni obrátil ohledně zpravodajství ČT o demonstraci na Klárově na svátek 28. října. Jenže podle Veleby Rada ČT svou roli kontrolního orgánu ČT neplní.

Senátor připomněl, že hlavní část Rady ČT byla navolena „v jisté situaci, kdy tu byla jistá vláda“. Na námitku Veselovského, že část rady byla zvolena loni za současné vlády reagoval Veleba tím, že většina Rady ČT byla zvolena v době, „kdy tu vládl Karel Schwarzenberg a silně ovlivňoval média přes Miroslava Kalouska“.

Pane Veselovský, nedělejte si ze mě legraci

Diskuse se na delší dobu zasekla v okamžiku, kdy přišla řeč na to, že včera ČT neodvysílala tiskovou konferenci mluvčího hlavy státu Jiřího Ovčáčka. „Jaké tiskové konference by měla vysílat živě, když ne hlavy státu?“ rozhořčil se Veleba.

„Nechci zbytečně tlačit na věc, ale to nebyla tisková konference prezidenta republiky, to byla tisková konference mluvčího prezidenta republiky,“ oponoval Veselovský. Veleba reagoval: „To je hra se slovy.“ Veselovský kontroval: „To jsou dva různí lidé. Ovčáček není pan prezident.“ Veleba se ale nenechal odbýt. „Pane Veselovský, nedělejte si ze mě legraci. Pan Ovčáček nedělá tiskové konference jako Jiří Ovčáček, ale mluví za prezidenta republiky.“

Veselovský odmítl, že by si z Veleby dělal legraci. „Jen mi hlava nebere, že považujete mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka v momentě, kdy vystoupí jako mluvčí, za stejnou figuru, jako kdyby vystupoval prezident republiky.“ Veleba se opět nenechal zviklat a uvedl: „Myslím, že jsem sem nepřijel se bavit o tom. Ještě jednou. Když vystoupí mluvčí prezidenta České republiky a sděluje prostě informace prezidenta republiky, tak jsou to informace prezidenta republiky. Nikoliv Jiřího Ovčáčka.“

To, že bývalá mluvčí TOP 09 dělá mluvčí veřejnoprávní televize, není v demokratické společnosti košer

Veselovský chtěl ohledně úterního nevysílání tiskovky Ovčáčka ocitovat vyjádření mluvčí ČT Alžběty Plívové, když tu mu skočil Veleba do řeči a řekl: „Dříve mluvčí TOP 09 a Karla Schwarzenberga“. Moderátor zareagoval otázkou: „To o něčem vypovídá?“ Veleba na to: „Ano, to o něčem vypovídá. To není v demokratické společnosti košer. Schwarzenberg byl protikandidátem prezidenta republiky. To vypovídá o hodně věcech.“

Veselovský namítl, že to může svědčit o tom, že Plívová může být „profesionálka v daném oboru“.„To může, ale není etické, aby dělala mluvčí generálního ředitele veřejnoprávní televize,“ prohlásil Veleba.

Veselovský pak přečetl vyjádření Plívové: „Před pravidelnou tiskovou konferencí prezidentova mluvčího nebyla avizovaná žádná důležitá sdělení, obsahem vystoupení byl jen souhrn prezidentských aktivit z minulého týdne, o kterých jsme již informovali. Dali jsme přednost projednávané novele energetického zákona, kde jde o 150 miliard korun.“

Veleba oponoval vyjádřením Hradu, podle kterého obsahem tiskové konference prezidentova mluvčího nebyly jen záležitosti z minulého týdne, ale i věci aktuální. Podle Veleby by ale bylo slušností, aby veřejnoprávní médium vysílalo tiskovou konferenci prezidenta republiky prostřednictvím jeho tiskového mluvčího živě. „A tak to doposud bylo,“ podotkl senátor.

S Českou televizí je hrubá nespokojenost

Veselovský pak citoval Velebovo vyjádření pro idnes.cz, kde uvedl, že zákon o rozhlasových a televizních poplatcích je třeba změnit kvůli nevyváženosti a neobjektivitě veřejnoprávní televize. „To, s jakou lehkostí jsem si zajistil podpis dalších senátorů pod svůj návrh, znamená, že s ČT je hrubá nespokojenost,“ řekl k tomu Veleba. Veselovský reagoval otázku, zda to, že jsou politici s ČT nespokojeni, není pro ni spíše dobrá vizitka.

Veleba reagoval tím, že by jej myšlenka zpracovat novelu o koncesionářských poplatcích dříve nikdy nenapadla. Naznačil, že zlom nastal v momentě, kdy se mu na stole objevilo asi 500 reakcí řadových občanů směrem k ČT. „Začalo to Hyde Parkem, kde jsem byl v listopadu minulého roku,“ poznamenal s tím, že je přesvědčen, že je u nás velké množství koncesionářů, kteří s ČT nejsou spokojeni a nechtějí proto televizní poplatek platit.

Rada televizi spíše kryje, než aby ji kontrolovala

Na námitku moderátora, že přece kontrolním orgánem ČT je Rada ČT, Veleba namítl, že rada vůči televizi vedla jen minimum správních řízení. „Ten orgán v poslední době funguje spíš tak, že kryje ČT,“ uvedl na adresu Rady ČT s tím, že přestože má rada podnětů velké množství, správní řízení s ČT bylo zahajováno jen výjimečně.

Na pořad, ve kterém je prezidentu změněno pohlaví, peníze dávat nemusím

Veleba také uvedl konkrétní příklad pořadu ČT, na který by nechtěl dávat peníze: „Jistě uznáte, že Pečený sněhulák, pořad ve veřejnoprávní televizi, který pojednává o tom, jak prezidentu republiky budou odňaty varlata a penis a změní se mu pohlaví, jistě uznáte, že na toto já peníze dávat nemusím. Toto se mi nelíbí. A ta rada s tím neudělala vůbec nic.“

„Vy jste politik a máte rozhodovat o tom, co je dobrá zábava v ČT a co ne?“ nesouhlasil moderátor. „Mě volili voliči a já od voličů mám velké množství podnětů,“ reagoval Veleba. Veselovský chtěl vysvětlit zřejmě obdobný satirický pořad britské BBC Monty Pythonův cirkus, ale Veleba jej nenechal domluvit s tím, že žije v ČR a zde podobné dekadentní pořady, jako je Pečený sněhulák, nechce.

Veselovský ale nechtěl ustoupit a zopakoval svou pochybnost, zda má o tom, co má ČT vysílat, rozhodovat politik. „Já mám zatím rozum normální, tak si dovedu zhodnotit, že Pečený sněhulák je dekadentní pořad, který do veřejnoprávní televize prostě nepatří,“ odpověděl senátor.

Rada můj podnět odmítla. A soud? Ten by trval dlouho

Veselovský pak citoval z webu Strany práv občanů, jíž je Veleba předsedou. V textu se mimo jiné poukazuje i na to, že televizní poplatky musí platit i ten, proti kterému se lže. „To je jednání v rozporu s dobrými mravy.“ Veselovský se podivil, že Veleba nyní nemá žádný nástroj k tomu, aby se mohl bránit v momentě, kdy má pocit, že se o něm v médiích lže. „Podal jste podnět k Radě ČT?“ ptal se Veselovský. Veleba přiznal, že takový podnět skutečně podal, ale ten byl zamítnut. Na námitku, že se mohl obrátit na soud Veleba oponoval, že stejně jako on jistě ví, že české soudy pracují pomalu.

„Já jsem zákonodárce a moje právo je podávat legislativní novely. Já jsem to udělal a nehodlám se kvůli tomu nějakým způsobem omlouvat. Pořád mě tlačíte, že tam je kontrolní orgán. Ten nefunguje. Já jsem udělal, co jsem udělal. Tak si počkejme, jak to dopadne. Mám dokonce připravenu další novelu, ale to tady nebudu prozrazovat,“ řekl Veleba.

„Proč mi to tedy říkáte, když mi o tom nechcete nic říct,“ pousmál se moderátor. „Protože ten problém je opravdu veliký. To, že ČT neanalyzuje a nereflektuje tuto sílící kritiku, je její problém. Ale tady je opravdu zaděláno na velký problém,“ pozvdechl si senátor.

Veleba také poukázal na to, že když byl generálním ředitelem ČT Jiří Janeček, byly v rezervním fondu tři miliardy korun, nyní tam prý není nic.

Nejsem tvrdou pěstí kritiků ČT

Veleba odmítl Veselovského domněnku, že je „tvrdou pěstí“ kritiků ČT, kdy zaútočí novelou zákona o koncesionářských poplatcích, a v jejím zákrytu pak bude snaha provést řadu měkčích, ale o to zásadnějších změn ve fungování ČT a Českého rozhlasu. „Kdybych byl tvrdá pěst někoho, tak už by to určitě bylo venku a tady bychom se o tom bavili. Já jsem senátor Jan Veleba, mám s ČT své osobní zkušenosti, velmi, velmi negativní… A já jenom plním to, co jsem slíbil, když jsem byl před dvěma a půl lety zvolen senátorem,“ uzavřel Jan Veleba.

Celý rozhovor Martina Veselovského s Janem Velebou najdete ZDE


 


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…